Відмовився від малювання заради музики: показали малюнки Володимира Івасюка

5 лет назад 0

Автор "Червоної рути" Володимир Івасюк міг стати художником, але відмовився від цього на користь музики, — розповідає молодша сестра композитора Оксана.

"Коли мені було 14-15 років, брат любив брати мене з собою на море – у Крим, Карадаг, Коктебель. Розкладав палатку, а на березі моря складав твори, розписував оркестровки або малював. Володя дуже гарно малював, але свідомо відмовився від цього. Так як і від складання поетичних текстів. Хотів увесь свій час присвячувати музиці. Казав, що не хоче бути на всі руки майстер", — розповідає Оксана Михайлівна.

За її словами, Володимир не хотів розпорошувати свій талант на багато справ відразу. Родина зберігає малюнки Івасюка, серед яких портрет батька, а також монограма. яку композитор склав з перших літер свого повного імені.

"Володя багато фотографував. Мене брат називав хохлушкою за типово українські риси обличчя, оптимізм та виносливість. В радянські часи це слово вживалося у побуті у позитивному значенні. Бо і воно чітко артикулювало на тлі тотальної офіційної русифікації вияв українськості".

Нагадаємо, 13 вересня 1970 року на Театральній площі у Чернівцях вперше прозвучала пісня "Червона рута". Автором пісні був 21-річний студент медичного інституту Володимир Івасюк.