Володимир Висоцький: 5 найпопулярніших пісень легенди

6 лет назад 0

25 січня свій день народження міг би святкувати Володимир Висоцький. Легендарний артист помер майже 40 років тому, але його ім'я, пісні та вірші досі на слуху.

Gazeta.ua пропонує підбірку з 5 напопуляніших пісень легенди.

1. Песня о друге

Пісня була написана для фільму Станіслава Говорухіна "Вертикаль". Поштовхом до її створення послужила історія, розказана консультантом фільму, альпіністом Леонідом Єлісєєвим про його підйомі по північному схилу Головного Кавказького хребта в 1955 році. Альпіністи робили звичайне спортивно-тренувальне сходження на вершину Допп в Дігора. В групі було шість чоловік. Під час сходження верхня частина скелі, на якій трималася страховка, почала падати. П'ятеро членів експедиції зірвалися вниз, а один лишився на пагорбі. Всі вижили.

2. Охота на волков

Задум пісні визрівав у Висоцького протягом літніх місяців 1968 року. Перші дві строфи він прочитав в заміському підмосковному таборі. Потім робота застопорилася: автор болісно шукав розвиток теми, навіть уві сні промовляв приспів, але все одно відчував, що віршам "не вистачає повороту". Творчий прорив стався в серпні, коли Висоцький і його друг Валерій Золотухін перебували в селі Виїзжий Лог на зйомках фільму "Господар тайги". В одну з ночей поет раптом відчув стан загнанности, що стало стимулом до моментального написання пісні. Вранці з'ясувалося, що напередодні Золотухін в обмін на пляшку медовухи дозволив жителям села сховатися під вікнами і подивитися на "живого артиста", який зазвичай писав при світлі великої лампи. Вловивши десятки спрямованих на себе прицільних поглядів, Висоцький закінчив пісню.

3. Я не люблю

Перебуваючи в Парижі, Висоцький якось з відкритого вікна почув пісню Бориса Полоскіна "Я люблю", яка вважалася не його оригінальним твором, а всього лише перекладом пісні Шарля Азнавура. В її основі — любов до жінки, інтимне почуття. Висоцький вирішив, що оспівування патріотизму, прославляння народу — куди більш важливі теми. Своєрідною його відповіддю Полоскіну і став вірш-пісня "Я не люблю".

4. Кони привередливые

Композицію Висоцький написав на замовлення в 1972 році. Висоцький і Марина Владі повинні були зніматися у фільмі "Земля Санникова" за мотивами роману Володимира Обручева. Висоцькому призначалася роль Крестовського, а Марина повинна була зіграти наречену Ільїна. Для фільму він склав три композиції — "Біла безмовність", "Балада про кинуті кораблі" і "Коні". Останній твір було написано за завданням: замовники хотіли побачити "пісню про головне — життя, смерть, подолання". Та пара у фільмі так і не зіграла.

5. Тот, кто раньше с нею был

Привід написання цієї пісні помилково приписується знайомству з Мариною Владі, з якою в той час Висоцький ще знайомий не був. Насправді привід дала Лариса Лужина, яка працювала з нами в картині "Вертикаль". Перед цим вона знялася у фільмі "На семи вітрах" та ще в кількох фільмах спільного виробництва і в зв'язку з цим об'їздила весь світ. Володимир в той час ще не їздив за кордон, і розповіді Лариси справили на нього велике враження.