Вперше за майже 30 років Букерівську премію отримали одразу дві письменниці

5 лет назад 0

Канадська письменниця Маргарет Етвуд і британська Бернардін Еварісто стали лауреатками Букерівської премії.

Відзнака одразу двох лауреатів порушує правила премії, але журі пояснило, що просто не змогло обрати, який із двох творів кращий, про це повідомляє ВВС.

Етвуд відзначили за роман "Заповіти" (The Testaments). Це сиквел одного з її найвідоміших творів — "Розповіді служниці". Сюжет "Заповітів" розгортається через 15 років після подій попередньої книги. Місце дії — те саме: патріархально-тоталітарна держава Республіка Галаад, де суворі закони суспільства позбавляють жінок будь-яких прав, залишаючи їм єдину функцію — народження дітей.

Британка Бернардін Еварісто отримала нагороду за роман "Дівчина, жінка, все інше" (Girl, Woman, Other). У ньому авторка розповідає історії життів 12 персонажів, більшість із яких — темношкірі британки. Кожному персонажу присвячена глава та їхні шляхи дивним чином перетинаються, попри зовсім різні біографії.

Письменниці розділять премію розміром 50 тис. фунтів стерлінгів (приблизно $60 тис.), і обидві увійдуть в історію Букера: 79-річна Етвуд як найстарший лауреат в історії, а Еварісто — як перша темношкіра письменниця, яка отримала премію.