«Вулкан» відроджує традиції поетичного кіно України» — кінокритик про фільм херсонського режисера

6 лет назад 0

Режисер фільму Роман Бондарук

Минулого тижня, на міжнародному фестивалі у Карлових Варах, відбулась премьєра фільма херсонського режисера Романа Бондарчука "Вулкан". 

"Фільм Романа Бондарчука  "Вулкан"  із його потужною образотворчою фактурою й талановитою символікою несподіваним чином відроджує традиції поетичного кіно України. Воно, виявляється, не померло і не опошлилося. Це також свідчення появи зрілого кінематографа — одночасно патріотичного й критичного."

Про це на кінофестивалі в Карлових Варах, Чехія, сказав російський кінокритик, кінознавець  Андрій Плахов , передає Gazeta.ua.

Дія трагікомедії Бондарчука відбувається на південному сході України, в районі Каховського моря. Місцеві жителі промишляють тут тим, що шукають у землі метал, здають його на металобрухт. Герої мріють продати багатим німцям вириті свідчення "східного походу" їх предків. Найактивнішого шукача, колишного голову рибгоспу, дядька Вову втілив актор театру на Лівому Березі 50-річний Віктор Жданов. Головний герой картини — молодий киянин Лукас, перекладач місії ОБСЄ. Сюжет обертається навколо його поїздки на схід. Машина застряє, попутники зникають, і молодий чоловік залишається посеред безкрайнього степу.

"Показують не зовсім Донбас, але ментальність місцевих жителів не так вже сильно відрізняється, — каже Андрій Плахов. — Колись тут вирувало життя. Його сліди виникають як степові міражі: раптом у розпеченому повітрі матеріалізується хор українських жінок, які співають "Пливе човен, води повен …". Сліди минулого у вигляді затоплених сіл криються і на дні Каховського моря. А ось на поверхні нічого не залишилося — всюди дике поле з вовчими законами, безглуздими бійками, бандитами в камуфляжі і корумпованими ментами.

Проте, фільм Бондарчука не схожий ні на гротеск, ні на чорнуху. Його суть висловлює мати дядька Вови, стара, яка прожила все життя на одному місці і не дала втекти звідси синові. Вона каже Лукасу: "Це у вас там в Києві є президент, депутати, міліція, а у нас немає нічого, є тільки земля, яка тримає нас і дає нам силу".

Картину "Вулкан" зняли за підтримки Держкіно України. Бюджет — 10 млн. грн.