У Гімнназії №20 відкрили унікальний музей

6 лет назад 0

26 жовтня  у Херсонській багатопрофільній гімназії №20 урочисто відкрили Народний музей  —  унікальний проект, що не має аналогів у місті та області.  Ця особлива для гімназій подія сталася за підтримки гуртка «Юні екскурсоводи», небайдужих батьків,  випускників навчального закладу та управління освіти Херсонської міської ради. За рекордно короткі терміни було відремонтовано приміщення музею, оновлено величезний масив інформації про Херсонську гімназію як найстаріший навчальний заклад півдня України з 203-річною історією. 

Історія Народного музею Херсонської гімназії №20 сягає 29 вересня 1978 року  (на той час Херсонська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №20 імені Бориса Лавреньова), коли небайдужі вчителі-дослідники та учні-пошуковці організували й відкрили музей, статус Народного якому присвоїли постановою колегії Міністерства культури Української РСР у 1981 році  (Народними музеями називають культурно-освітні установи, створені за ініціативою та участю населення  на громадських засадах).

Перше відкриття музею було урочистим, адже присутніми були відомі кожному херсонцю Єлизавета Михайлівна Лавреньова та Марія Фортус.

Нині музей нараховує близько 3 тисяч експонатів, більш 400 архівних матеріалів та 1900 фотографій, представлених у численних експозиціях. Одна із  них – «Невтомні сіячі людяності та добра», присвячена заслуженим учителям та вчительським династіям, директорам гімназії. Пізнавальними  є музейні матеріали (стенди, альбоми, фотографії, сімейні документи), що розповідають про вчительські династії Шуляків, Нейбергерів, Воликів, Руденків, Урсал, Кумейських, Митрошенків  та інші.

Також наявні артефакти, які пов’язані з визначними діячами культури і науки —  академіком Є.В.Тарле, письменником Борисом Лавреньовим, заслуженим діячем мистецтв кінооператором А.Д.Головнею, засновником заповідника Асканія-Нова Ф. Фальц-Фейном, багатьма заслуженими лікарями, інженерами (експозиція «Від гімназійної парти до всенародного визнання»).

Гімназія з 1961 року носить ім’я Бориса Лавреньов, про якого розповідають багато стендів музею. У музеї  є парта, за якою сидів майбутній письменник, виставки «Лавреньов у мистецтві», «Дитячі роки письменника», «Наш друг —  теплохід «Борис Лавреньов».

Експозиція «Наші випускники – захисники Вітчизни» представляє імена тих випускників, котрі не повернулися з боїв Другої Світової війни. Це і Валеріан Бурзі – прославлений розвідник (представив інформацію про нього його племінник І.К.Бурзі). Це і хлопчики з Карантинного, які віддали життя за прекрасне сьогодення.

Найбільш трепетною відвідувачі музею назвали нову експозицію «Незламні духом», у центрі якої – захисники України ІІІ тисячоліття, молоді люди, які стали прикладом нескореності для сучасної молоді, волонтерська діяльність Херсонської гімназії №20, а саме найактивніших патріотів, готових надати необхідну допомогу в зону АТО.

Особливість відкриття музею в 2017 році – своєрідне «оживлення» експозиції: талановиті гімназисти, майбутні драматичні актори та співаки, представляли мініатюри, вокальні номери, що поетапно відображають історію Херсонської гімназії №20 від найдавніших часів до сьогодення.

джерело