У Києві показали унікальну реліквію останнього гетьмана України

5 лет назад 0

У Національному музеї історії України презентували реліквію з колекції останнього гетьмана України Павла Скоропадського – ікону ХVII ст. "Богородиця Володимирська".

Її родичі гетьмана вивезли за кордон 1918-го. Спочатку реліквія зберігалась у Павла та Олександри Скоропадських у Німеччині, а згодом — у їхньої молодшої дочки Олени Отт-Скоропадської у Швейцарії, передає сайт "Gazeta.ua"

В Україну ікону привезли на початку 2019-го. Вона належить до строганівської школи іконопису (дошка, левкас, темпера) й оздоблена срібними з позолотою шатами невідомого майстра.

Сімейна реліквія родини Скоропадських – ікона ХVII "Богородиця Володимирська"

Як саме "Богородиця Володимирська" опинилась у колекції Павла Скоропадського, достеменно невідомо. За однією з версій, він міг її отримати як сімейну реліквію, що, ймовірно, належала ще його предку, гетьману Івану Скоропадському (1646–1722 роки). За іншою, могла потрапити під час національно-визвольних боротьби в Україні 1917-1921-х.

Усі охочі можуть подивитися на реліквію протягом 2 тижнів – від 7 до 20 травня.

Виставка сучасної ікони та сакрального мистецтва "Замлиння" відкрилася у Львівському палаці мистецтв. Усі 400 представлених картин намалювали художниці та художники, що брали участь у Міжнародних пленерах впродовж 8 років. Вони щоліта відбуваються у селі Замлиння на Волині.