У мережі з’явився новий трейлер фільму «Вулкан»

5 лет назад 0

За цю роботу Романа Бондарчука нагородили Шевченківською премією.

Киянин Лукас працює перекладачем у столичному офісі ОБСЄ. Вирушає на кордон з Кримом з делегацією моніторингової місії для того, щоб дізнатися, що там відбувається за пару років після початку російської окупації. Машина ламається біля міста Берислав на Херсонщині. Поки Лукас шукає допомогу, авто з його колегами зникає, на дзвінки не відповідають. Тоді він дістається Берислава. Знайомиться з місцевою родиною, що дає йому притулок. Намагається зрозуміти життя в незнайомому і незрозумілому для нього місті, за сюжетом.

"Головний герой усвідомлює, що ніяк не може виїхати з Берислава, — каже кінокритик Юрій Самусенко. — Усе навколо нагадує йому якусь "Божественну комедію" Данте. Що більше хоче вирватися, то далі спускається у наступне коло пекла. Поступово асимілюється.

На другому плані фільму здебільшого грають жителі Берислава. Природно зображують людей, які не хочуть їхати з рідного міста. Лукас запитує: "Чому не покинете цю землю? Тут нема що робити. Живете біля небезпечної зони. Неподалік – окуповані Донбас і Крим". Але містяни не хочуть нікуди тікати. Фільм ґрунтується на ідеї: це наша земля і нам нема куди йти.

Лукас – не класичний протагоніст із вольовим характером, який змінює правила гри в чужому для себе місці. Він не розв'язує всіх проблем, а рухається за сюжетом і потрапляє в непередбачувані ситуації, з яких мусить виплутуватися. Він слабкий духом, але ми все одно за нього вболіваємо. Він – наші очі. Той, хто досліджує світ. Заглядає всередину маловідомої місцевості, яку ми майже не бачимо ні в українському кіно, ні в новинних сюжетах. Тобто "Вулкан" – це документальний фільм у художній формі".

"Вулкан" — перший повнометражний художній фільм режисера і сценариста Романа Бондарчука, який раніше знімав короткометражки і документалістику. Головні ролі виконують Сергій Степанський, Віктор Жданов та Христина Дейлик.

Стрічку спільного виробництва України, Німеччини й Монако створено за підтримки Держкіно. Протягом найближчого місяця картину покажуть на фестивалях у Швейцарії, США, Аргентині, Франції, Туреччині, Австрії.

"Вулкан" вийде у прокат 4 квітня.