У Швеції письменникам платять за зустрічі зі школярами

6 лет назад 0

"Дітей найбільше лякає те, чого вони не можуть зрозуміти," — каже шведська письменниця Ева Суссо.

Її книга "Усі запитують чому?" присвячена вічним запитанням людини про життя і смерть, добро і зло. Щоб допомогли дітям знайти відповіді, авторка наводить 10 цитат філософів. У книзі їх зображено у вигляді тварин і птахів, передає gazeta.ua.

"Дітей найбільше лякає те, чого вони не можуть зрозуміти," — каже письменниця Ева Суссо. "Мені у дитинстві було страшно, коли я не розуміла, що відбувається у сім'ї. Наприклад, коли мама розсердилася, а я думала, що це моя провина, що я щось зробила неправильно. А мама просто мовчала і нічого не пояснювала. Тому я написала книжку про запитання, на які ми не маємо відповідей, і буде чудово, якщо діти знайдуть їх самі. У Швеції ми прагнемо, щоб діти росли незалежними. Ми заохочуємо їх самим роздумувати про життя — у нас працюють філософські кафе і навіть є дві школи із філософським профілем навчання. Коли відвідую школи і спілкуюся з дітьми, мені цікаво знати, чого вони навчилися самі. Діти почуваються впевненими, коли дорослі просто їх слухають."

Чи є у Швеції заборонені теми для розмов із дітьми?
— Є теми, про які мало пишуть, але це не означає, що вони заборонені. Ми мало пишемо про дитячі депресії, самогубства, або про дітей з інвалідністю. Про таке дуже важко писати. Ми звикли, що дитячі книжки мають закінчуватися щасливо. Але дітям слід розуміти, що вони мають і погані сторони всередині себе. Кожен має злість. Якщо відмовляємося прийняти погане в собі, це може призвести до страшних наслідків. 

Як говорити з дітьми про війну?
— Найкращий спосіб говорити з дітьми на складні теми — це написати книжку про це. Мій батько ветеран війни у Фінляндії. Мені було сумно, що він був на війні, але не міг говорити про це, аж поки йому не виповнилося 80 років. Із подібними темами не можна легковажити. Приміром, у Швеції зараз багато дітей біженців, і письменники пишуть про них. Я читаю і бачу, що вони не розуміють тих дітей, бо самі ніколи не були на їхньому місці. Для дітей, чиї батьки були на війні, важливо бути поміченими. Тож вихід один — визнати їхню присутність, зобразити їх у книжці, зробити їх видимими. Наприклад, якщо є сюжет про дівчинку, чиї батьки алкоголіки, то важливіше зобразити світ тієї дівчинки. Для мене це буде історія про самотність дитини, а не про алкоголізм батьків. І тоді інша дитина упізнає себе в героїні не тому, що її батьки теж випивають, а тому що вона також самотня.

Як заохотити дітей читати?
— Читайте разом. Але хай дитина сама обере книжку у магазині, яку ви їй читатимете. Діти не люблять примусу, дайте їм змогу вести вас. У Швеції є близько 700 дитячих письменників. Ми ходимо у школи, презентуємо книжки, звісно держава за це платить. Для мене зустріч із дітьми це дуже швидка подорож у часі назад, до себе як дитини. Я не хочу бути дорослою, що пише згори, я хочу писати для дітей зсередини їхнього світу.

Ева Суссо — шведська дитяча письменниця та журналістка. Є авторкою понад 30 книжок для дітей та підлітків. Український переклад її книжки "Усі запитують чому?" вийшов у видавництві "Видавництво" і був презентований у Києві та Дніпрі. Книжковий Арсенал у Києві триватиме до 3 червня.