У столиці світового кіно популяризують українську культуру і мистецтво

4 года назад 0

У столиці світового кіно Лос-Анджелесі популяризують українську культуру та мистецтво.

Про це повідомляє видання Znaj.ua.

81-річна Дарія Чайківська організувала український культурний осередок у Лос-Анджелесі — Центр українського мистецтва.

"Багато речей з України, ось наприклад ці сорочки — з Буковини. У 80-х роках це ми отримали. Є колекція писанок, досить стара. Це писанки 40-х років, оригінальні фарби", — показує директорка арт-центру Дарія Чайківська.

У середині 80-их Дарія, бухгалтер за освітою, але мистецтвознавець за покликанням, разом з кількома однодумцями ініціювала створення мистецького центру, який представлятиме українську культуру мешканцям Лос Анджелеса.

Жінка пригадала, що у 86-му році було пару людей, які не створюють, а правильно показують (якщо сильно спростити) мистецтво, у яких є хороші ідеї, але немає підтримки, або вони поки не до кінця впевнені в тому, що роблять. А може у них є класний проект, який вони поки що не навчилися правильно артикулювати.
Тоді вони зареєстрували неприбуткову організацію "Український арт-центр" і почали збір колекції. Речі та мистецькі вироби приносили місцеві українці та самі організатори, чимало творів прибуло з України.

Після Революції Гідності в Україні центр переживає період відродження, адже з’явились молоді іммігранти, готові допомогти Дарії здійснити її давню мрію — побудувати в Лос-Анджелесі перший на Західному узбережжі Сполучених Штатів музей українського мистецтва.

Для втілення задуму потрібні чималі кошти, яких поки що немає.

"Є пропозиції винаймати у середмісті, уряд дає будинки, але їх треба реставрувати, треба великі фонди на це", — каже Дарія Чайківська.
Зараз центр — це не лише колекція українських творів. Тут організовують концерти, майстер-класи, лекції, виставки традиційного та сучасного українського мистецтва. Навіть без окремого

приміщення, і з непомітною табличкою, центр виконує свою місію – популяризує культуру України. Діє центр на волонтерських засадах.