Український перформанс IYOV став хедлайнером престижного оперного фестивалю

6 лет назад 0

Українська музична формація NOVA OPERA брала участь у найвідомішому в Європі фестивалі – «Роттердамські оперні дні»

Серед більше ніж ста подій форуму – ремікси на класичні постановки,  прем’єри сучасних опер нідерландських, швейцарських та американських композиторів, камерні та хорові концерти, мультимедійні перформанси на тему Генріха Шютца тощо. Втім серед усієї програми лише перформанс українських артистів відмічений тегом Higlight (хедлайнер), пише day.kyiv.ua.

Сучасна українська опера IYOV прозвучала на двох найбільших концертних майданчиках Роттердама – у новому залі театру Nieuwe Luxor Theater та у великому урбаністичному залі Rotterdamse Schouwburg Grote Zaal.

Нагадаємо, «День» вже писав про прем’єру IYOV – опери-реквієму для препарованого рояля, ударних, віолончелі та солістів (режисер — Влад Троїцький, композитори — Роман Григорів та Ілля Разумейко), яка відбулася 1 березня 2015 року у Києві. Музика поєднує в собі мінімалізм і авангард, неокласицизм і рок. IYOV показували  у різних містах України та за кордоном — у Польщі, Австрії, Македонії, Данії, США, Китаї… Цей твір створений за книгою Йова зі Старого Заповіту та з використанням латинських сакральних текстів. Його написано в синтетичному жанрі, що вперше в історії світової музики поєднав у собі оперу, реквієм та ораторію.

Виконавці: Мар’яна Головко (сопрано), Анна Кірш (сопрано), Олександра Мельє (мецо-сопрано), Андрій Кошман (баритон), Руслан Кірш (баритон), Євген Рахманін (бас), Тетяна Троїцька (голос), Жанна Марчинська (віолончель), Андрій Надольський (ударні), Ілля Разумейко (рояль) і Роман Григорів (диригент).

До речі, нині Ілля Разумейко та Роман Григорів працюють над новим твором — футуристичною оперою AEROPHONIA, якою 14 червня планують відкрити Міжнародний фестиваль актуального мистецтва PORTO FRANKO (Івано-Франківськ).