Заново пережити Майдан: 8 фільмів про Революцію Гідності

5 лет назад 0

Фільми бережуть пам'ять про Майдан. За п'ять років зняли чимало стрічок, які переносять глядача у дні та ночі української революції.

Наступні стрічки допоможуть українцям згадати буремну зиму, подумки віддати данину героям, а іноземцям — більше дізнатися про події осені-зими 2013-2014-го в Україні.

1. "Зима, що нас змінила"

Цикл із семи фільмів про українську революцію, створений "1+1 продакшн" і творчим об'єднанням "Вавилон'13". Українська прем'єра циклу відбулася у сорокивини загибелі революціонерів на вул. Інститутській (зараз — Алея Героїв Небесної Сотні — ред.).

Вже весною та влітку фільми показали у США, 19 травня 2014-го — на Каннському кінофестивалі.

Перший фільм "Небесна сотня" є найдовшим і триває 44 хвилини, інші фільми — на 20-30 хвилин. У цикл входять картини "Перша смерть", "Коктейлі Грушевського", "Межигір'я. Батіна хата", "Самооборона", "Пожежа у Будинку профспілок", "Автомайдан".

2.   Generation Maidan: A Year of Revolution & War (Покоління Майдану: Рік Революції та війни)

Картину тривалістю 78 хвилин зняв американський документаліст Ендрю Ткач у співробітництві зі студією "Вавілон'13".

У фільмі показана вся історія української революції — від початку мирних протестів до кривавих протистоянь і розстрілу снайперами мирних громадян, події війни на Сході України.

У стрічку включені діалоги з реальними учасниками подій.

"У розпал Євромайдану мені подзвонили в паніці з Лондона, з Четвертого каналу, і запитали, чи можу я протягом доби вилетіти до Києва. Я не вагався", — розповів Ткач в одному з коментарів.

Режисер побував у багатьох гарячих точках і в Києві працював не вперше — раніше фільмував події Помаранчевої революції.

Картину презентували на українському телебаченні, показали у багатьох країнах Європи, у США та Канаді. Фільм доступний на Vimeo.

3. "Жіночі обличчя революції"

Документальний фільм "1+1" розповідає історії жінок, які взяли участь у Революції Гідності.

Серед героїнь — дружина, яка стояла на лінії вогню зі своїм чоловіком. Дівчина, що закохалася у молодого хлопця, але втратила коханого. Жінка, яка стала воїном. Мати, що опинилася на протилежному боці барикад від свого сина.

"Кожна з них дивилася в очі смерті, але знайшла сили продовжити жити. Майдан змінив їхнє життя назавжди", — йдеться у анонсі стрічки.

4. "Майдан"

Стрічка Сергія Лозниці "Майдан" — хроніка трьох революційних місяців — з грудня 2013-го по лютий 2014-го. Двогодинна стрічка — галерея довгих кадрів. Драматургію створюють самі події, камера лише фіксує реальність.

"Перед тим як почати робити картину, я повинен був визначити правила, за якими буде знято фільм, — розповідає Лозниця на прес-конференції, — і я придумав ставити статичну камеру. Мій фільм — про людей. Не хотілося протагоністів: тому я просто вирішив тримати камеру на одному плані. Мій орієнтир — "Страйк" Ейзенштейна".

Кінострічка показує революційні події в Києві без коментарів, заяв чи оціночних суджень — кадри з розгорнутими прапорами, палаючими барикадами і беззбройними людьми говорять самі за себе.

Фільм вперше був показаний в травні 2014 на Міжнародному кінофестивалі в Каннах. Завоював головну нагороду 9-го Міжнародного фестивалю фільмів про права людини в Нюрнберзі

5. "Зима у вогні"

Документальна стрічка Євгена Афінеєвського у 2016-му стала номінантом на "Оскар", а її світова прем'єра відбулася на Венеціанському фестивалі.

Картина показує 93-денний період революції зі сценами протистоянь та свідченнями очевидців.

6. "20 свідчень про переламний день протистоянь на Майдані"

Герої фільму — свідки та учасники трагічних перипетій 20 лютого на Майдані. Власне, стрічку змонтували із сюжетів телеканалів та відео, які у той день користувачі виклали на YouTube.

7. "Переламний момент"

Стрічка Олеся Саніна та американського документаліста Марка Харріса увійшла у цьогорічний лонг-ліст на "Оскарі".

Це підбірка з 86 інтерв'ю за 2013-2016-ті роки.

8. "Бранці"

Картину Володимира Тихого характеризують як документальний політичний детектив.

Зйомки почалися навесні 2014 року зі з'їзду родичів Небесної Сотні, які потім відстоювали пам'ять розстріляних на Майдані. Таку місію взяли на себе Володимир Голоднюк (батько Устима Голоднюк) і син Сергія Бондарчука — Володимир Бондарчук.

За словами Тихого, Володимир Голоднюк провів власне розслідування про вбивство сина. Воно й лягло в основу фільму.

Головний герой стрічки — учасник Революції Гідності студент-біолог Саша Клочко. Він відправляється в АТО, щоб розшукати полоненого ВВшніка і дізнається несподівану таємницю про події на Майдані.

Анімаційну частину "Бранців" створили Анатолій Лавренишин і Анастасія Тиха. У фільмі також звучить музика Антона Байбакова та гурту "Океан Ельзи".