Занурення у нагваль

6 лет назад 0

Всі фото Ігоря Бойченка

«Нагваль» — саме таку назву має персональна фотовиставка Михайла Батрака, що відкрилася 10 березня у виставковій залі на площі Свободи. Для когось це слово дивне і незрозуміле, а хтось одразу питає, чи не Кастанеда є натхненником? І виявиться правим: саме під впливом цього письменника, філософа, містика створена ця дивовижна серія, з якою херсонцям однозначно варто познайомитися.

Варто не тільки тому, що автор вважає цю експозицію першим справжнім виходом до земляків (вже років десять як художня фотографія стала невід'ємною частиною життя Михайла, за цей час з його роботами познайомився чи не весь світ, зібралися десятки нагород міжнародних виставок, публікації в іноземній пресі — але у рідному місті всерйоз він ще якось не "засвітився").

Не тільки тому, що для виставки автор обрав свою найсвіжішу серію (до речі, кожен з цих фотоколажів — це від місяця-півтора роботи до чотирьох, а часом і більше — робота кропітка і філігранна), але вже встигла нагород назбирати.

Не тільки тому, що так у нас фотографію ще ніхто не представляв: у великій залі лише дев'ять робіт — дев'ять величезних, неймовірних, технічно досконалих фотокартин, які дивують і зачаровують, змушують замислитися і не відпускають від себе.

Тоді чому?

Насамперед, тому, що це справжнє сучасне мистецтво, в якому відображений світ, в якому ми живемо, відображений очима Михайла Батрака — образно, сюрреалістично, сміливо.

Тому що все це актуально, про нас сьогоденних, про наші дії або бездіяльність, про наші почуття і нечутливість, про наші страхи і наші слабкості, про наші уподобання і наші думки (а може, зовсім не наші думки?). Це подорож вглиб себе — вглиб особистості, у підсвідомість, у той самий кастанедівський «нагваль», бо об'єктом мистецького дослідження став прихований і потаємний бік людини.

Тому що кожен тут може розгледіти щось своє. І навіть добре, що роботи не підписані — бо назва, яку ти для себе даєш якійсь фотокартині, зовсім не співпадає з авторською назвою.

Тому що автор впевнений: наше життя — це наслідок того, що знаходиться у наших головах. А чи контролюємо ми наші думки чи хтось вміло маніпулює ними? Чи здатні ми усвідомити проблеми? Чи здатні ми змінитися самі і тим самим змінити світ?

Ставте нові питання і шукайте відповіді у «Нагвалі». Виставка тиватиме до 23 березня.