Багато Криму, нуль інвесторів. На Арабатській Стрілці відбувся перший інвестиційний форум

3 года назад 0

Перші особи держави до Стрілкового так і не приїхали.

“У Стрілковому було багато Криму”, — так підсумував перший Міжнародний інвестиційний форум “Південна стратегія розвитку”, що відбувся 10-11 червня в Стрілковому Генічеського району, постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич. 

Разом із представниками профільних відомств до обговорення Кримської платформи і Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Росією півострова долучились іноземні дипломати і голови громад півдня. Одним із результатів цього стало підписання останніми спільного комюніке, що наголошує єдність позиції українського півдня від Ізмаїла до Маріуполя. 

— Усім цим громадам необхідно надати статус територій пріоритетного розвитку, адже це створить умови для реінтеграції трудових ресурсів та підприємств на прилеглих територіях, — презентуючи текст комюніке, підкреслив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

— Дуже символічно, що ми запускаємо комюніке і фактично оголошуємо створення місцевого вимірювання “Кримської платформи” в цьому місці — у селі Стрілкове, яке колись називалося Чокрак — “джерело”. Це частина південного Криму до 1950-х років, що тоді належала до Джанкойського району. І мені здається, цей символізм важко переоцінити, — прокоментувала перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Про стратегічне значення Херсонщини у своєму виступі скайпом наголосив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

— У сфері туризму я вважаю вашу область однією з найбільш перспективних, бо для цього у вас є все. Але також нас турбує питання безпеки і інформаційної війни, яка зараз триває. Тому ми продовжимо працювати над доставкою сигналу українських медіа на тимчасово окуповані українські території і прилеглі до них регіони, — сказав він.

Про ризики чергової військової агресії Росії згадав міський голова Генічеська Олександр Тулупов.

— Питання логістики для нас дуже важливі. Саме тому ми почали працювати над створенням у громаді злітно-посадкової смуги для малої авіації. Під неї вже все готове, але наші депутати сказали, що це питання зараз не на часі. Бо саме в цей час Путін стягував у Криму свої війська, — сказав він.

Та попри потужне обговорення питань Криму, основним на форумі було представлення інвестиційних проєктів, які, на думку організаторів, мають стати основою для розвитку півдня і прикордоння. Загалом тут презентували близько 30 таких проєктів. От тільки самих інвесторів на “інвестиційному форумі” помітно не було. 

Проігнорували захід і президент України Володимир Зеленський з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, візит яких анонсували організатори. Як пояснювали в кулуарах форуму, однією з головних причин цього стала аварія з вертольотом, на якому 13 травня з аеропорту Херсона спробував вилетіти до Генічеського району голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Мовляв, після цього перші особи держави  зареклися використовувати повітряний транспорт на Херсонщині. Натомість пересуватися нашими розбитими дорогами і надто далеко, і небезпечно.

Основними учасниками форуму стали його ж організатори — представники громадської організації “Південна стратегія розвитку”, Агентства США з міжнародного розвитку USAID і дипломатичних місій, делегати від 202 громад, облдержадміністрацій, обласних та районних рад півдня України, 5 міністерств та кілька десятків представників локального бізнесу регіону. 

Не надто продуманою виявилась й організація форуму. Неформальне спілкування з потенційними інвесторами тут було можливе хіба що під час кавабрейку під пекучим сонцем, в їдальні за обідом або вечерею та в пивному барі на пляжі. Не дивно, що чимала частина присутніх сприйняли цей захід виключно як можливість трохи відпочити біля моря і поїхати додому, не очікуючи на завершення форуму.

Ніби виправдовуючи відсутність інвесторів організатори заявили, що зробили ставку на журналістів.

“Їхня робота допомогла в реалізації однієї з головних цілей форуму — привернення уваги стейкхолдерів та потенційних інвесторів до південних регіонів України”, — так пояснили вони на сторінці заходу у Фейсбуці.

А з таким підходом перший інвестиційний форум ризикує стати й останнім.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.