Чи вдасться тимчасовій комісії по золотому мостопереходу відрубати голову корупційній гідрі?

3 года назад 0

На сесії Херсонської обласної ради, яка відбулася 17 грудня, за ініціативи Голови фракції «Батьківщина» Юрія Одарченка створено тимчасову контрольну комісію з вивчення ситуації, що склалась з будівництвом шляхопроводу по просп. Адмірала Сенявіна – вул. Залаегерсег у м. Херсоні». 

До складу комісії увійшли представники фракцій "Батьківщина", "Наш край", "Європейська солідарність", "Блок Володимира Сальдо" та "НАМ ТУТ ЖИТИ!". Фракція "Слуга народу" з незрозумілих причин в останній момент відізвала своїх представників, а "Опозиційна платформа "За життя!" взагалі не надала свого представника для роботи в комісії. 

Мабуть це пояснюється тим, що т.в.о. Голови Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир був проти створення цієї комісії і висловлював думку, що адміністрація сама себе буде перевіряти. Але історія будівництва цього мостопереходу демонструє, що представники влади давно не проявляли завзяття, розслідуючи вже виявлені зловживання на будівництві. Так сам Сергій Козир на нещодавній прес-конференції заявив, що йому нічого не відомо про розслідування справи, пов'язаної з розкраданням 250 мільйонів гривень підрядниками на будівництві мостопереходу «Таврійський – ХБК», яке Служба Безпеки України веде вже майже два роки. За цією справою жодних матеріалів до суду не передано. 

На сьогодні, згідно свіжого розпорядження керівника облдержадміністрації №951 від 07.12.2020 року затверджена вартість проекту будівництва мостопереходу в розмірі майже 1,58 мільярда гривень. З 2012 року зростання феноменальне — фактично у 10 разів!

"Проведемо аналогію. Вартість квадратного метра житла класу «Стандарт» в Херсоні у 2014 році складала 11-12 тисяч гривень, а у 2020 складає 14-15 тисяч гривень. Тобто подорожчання відбулося на 20%. Сюди входить зростання вартості будівельних матеріалів і заробітної плати – тих самих статей, з яких здебільшого складається вартість будівництва мостопереходу. Тож логічним для Херсонської обласної ради є питання, як так сталося, що вартість мостопереходу зросла в 10 разів"
— зазначив у своєму виступі на сесії Юрій Одарченко.

Само по собі підписання кошторису будівництва мостопереходу головою адміністрації суперечить постановам Кабінету Міністрів, якими встановлено порядок затвердження вартості об'єктів. По таким об'єктам вартість затверджується виключно рішенням Кабінету Міністрів. На запитання чому по  мостопереходу «Таврійський – ХБК» в Херсоні відбулося по іншому Сергій Козир відповіді на сесії не надав. 

Будівництво мостопереходу ведеться за рахунок коштів обласного бюджету, в який стікаються гроші і з бюджету міста Херсона і державні субвенції. Кожна безгосподарно витрачена гривня на будівництві це недофінансування освіти і охорони здоров'я. 

Згідно з прийнятим обласною радою рішенням тимчасова контрольна комісія по мостопереходу, створена за ініціативи Юрія Одарченка, буде працювати протягом трьох місяців і подасть на розгляд Херсонської обласної ради звіт і пропозиції для вжиття необхідних заходів реагування.