Держгеокадастр переглянув ставки для орендарів херсонських земель

7 лет назад 0

Фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області взяли участь у державному фінансовому аудиті виконання бюджетної програми проведення земельної реформи на базі Головного управління Держгеокадастру області на 2013-2016 роки.

Проаналізувавши стан запровадження земельної реформи, аудитори встановили факти щодо її недофінансування. Таким чином, на Херсонщині на селі не виконані всі заплановані заходи. Передусім, з проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок державної власності, надання окремих послуг з державної реєстрації наділів.

Тому Головне управління Держгеокадастру в області письмово запропонувало переглянути ставки орендної плати для всіх орендарів державних земель сільськогосподарського призначення.

Зокрема, у 2017 році перед Держгеокадастром України ініційовано питання про перегляд розміру плати за оренду таких ділянок. Відтепер на відомчому рівні переглянуто позицію про мінімальну орендну плату на Херсонщині. Таким чином, в області, під час передачі в оренду богарних і малопродуктивних земельних ділянок сільгосппризначення, офіційно дозволено встановлювати розмір орендної плати не нижче 4% від нормативної грошової оцінки. Причому для решти ділянок сільськогосподарського призначення держвласності рекомендовано застосовувати розмір плати за оренду не нижче 8 % від нормативної грошової оцінки. Відповідні рекомендації Держгеокадастру офіційно доведено до органів місцевого самоврядування.

Державні аудитори підрахували, що резерви від орендарів, після переукладання з ними 95 договорів, дозволять додатково поповнити бюджет коштами на 5,18 млн грн.

Державні аудитори наголошують на впровадженні чіткого механізму контролю за фактичним використанням коштів при проведенні земельної реформи.

за інф. прес-служби Управління Південного офісу

Держаудитслужби в Херсонській області