Два пляжі Херсонщини стали учасниками кандидатської стадії міжнародної сертифікації якості

4 года назад 0

“Блакитний прапор” – це своєрідний знак якості для морських і річкових пляжів та яхтово-катерних стоянок. Аби отримати цю відзнаку пляж має відповідати 32 критеріям, які стосуються екологічної освіти, якості води, екологічного менеджменту, безпеки та послуг. Цьогоріч Херсонщина також долучилася до міжнародної програми “Блакитний прапор” .
Про це сьогодні на селекторній нараді розповів начальник управління туризму та курортів облдержадміністрації Микола Шаповал.
“У 2019 році 16 пляжів України взяли участь у програмі “Блакитний прапор” та отримали міжнародні сертифікати якості. Тоді, на жаль, у цьому переліку не було пляжів Херсонщини, але цьогоріч ми вирішили виправити цю ситуацію. Вже сьогодні можу поділитися радісною новиною: у нас є перші два кандидати, які отримують сертифікати, що підтверджують їх участь у програмі”, — розповів Микола Шаповал. Голова громадської організації “Екологічна ініціатива, національний оператор міжнародної програми “Блакитний прапор” в Україні Вікторія Радченко повідомила, що з Херсонської області два пляжі подали документи для участі у цій програмі: центральний пляж у с. Щасливцеве та пляж «Чайка №1» у с. Генічеська Гірка.
“Зараз ці пляжі отримують сертифікати якості, які їм присвоїло міжнародне журі. Маю сподівання, що наступного року цим пляжам вдасться отримати “Блакитний прапор”. Ця відзнака показує якість пляжу та те, що він є безпечним для відпочиваючих. Тоді виникає питання: а навіщо їхати до Туреччини, якщо ми поруч маємо такий самий пляж?” — зазначила Вікторія Радченко.
Голова облдержадміністрації Юрій Гусєв підкреслив, що отримання пляжами Херсонщини “Блакитного прапора” – це гарний для усіх інших районів та населених пунктів приклад того, що варто робити, аби змінювати Херсонщину на краще.
Довідково: програма “Блакитний прапор” була заснована в 1985 році у Франції, у 1987 році вона стала європейською програмою. У 1987 році в програмі брало участь 10 країн (452 пляжі та марини отримали “Блакитний прапор”). У 2003 році програма стала міжнародною. Україна отримала право участі у програмі в 2009 році.


Прес-служба Херсонської ОДА