Гратися у хованки з бюджетом на Херсонщині обійдеться дорого

3 года назад 0

За несплату туристичного збору штрафуватимуть і господарів «хатинок», і гостей

Плюси й мінуси

Туристичний збір стає дедалі помітнішим джерелом поповнення скарбничок територіальних громад на Херсонщині. Адже його надходження з року в рік упевнено зростають. Фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, АР Крим та Севастополі наводять такі цифри: якщо на червень 2019-го сума туристичного збору, отриманого місцевими бюджетами, склала 422 тис. грн, то в 2020-му на цей же період вона досягла 460,5 тис. грн. А вже станом на 15 червня поточного року туристичного зору перерахували до скарбничок на 565 тис. грн, тобто на 18% більше, ніж торік.

Ніби є чому радіти. Та от що насторожує. Основними платниками цього збору мали б бути курортні зони із розвиненою інфраструктурою, де й зосереджені найбільше готелів, пансіонатів, гостьових будиночків. Але в нас виходить навпаки: лідером за сплатою туристичного збору виявляється Херсонська територіальна громада, та аж ніяк не Генічеська чи Скадовська. Порівняймо: бюджет Херсона від сплати турзбору цьогоріч отримав 324 тис. грн, а в Генічеську всього 85,2 тис. грн. Третє місце навіть на за Скадовськом, а за Новою Каховкою — 54,8 тис. Бехтерська територіальна громада, до складу якої входить популярне курортне селище Залізний Порт, від туристичного збору поготів спромоглася заробити сміховинні 15,7 тис. Це менше, ніж залишає протягом гулянки у нічному клубі на набережній Залізного Порту якийсь київський чи харківський жевжик!

Не тільки погода, а й совість підводить

Мізерні виплати туристичного збору на узбережжі пояснюють невдалим початком курортного сезону: через холодну погоду та дощі відпочивальників їде менше, ніж зазвичай. А саме вони збір і сплачують. Однак проблема ще й у тому, що власники приватних оздоровниць, всіляких гостьових будиночків та хостелів не поспішають вийти з тіні і хоча б чимось ділитися з місцевими скарбничками. На території Херсонщини маємо всього-на-всього 613 платників туристичного збору, з-поміж яких 185 підприємств і 428 фізичних осіб. Ї їхня кількість абсолютно не відповідає кількості власників комерційної нерухомості на азовському та чорноморському узбережжі, не рахуючи навіть таку ж нерухомість у дельті Дніпра.  Із цим, до речі, погоджуються і самі податківці.

Громади, прокидайтеся!

— Потенційно, в нашій області є мінімум удвічі більше платників туристичного збору. Але для їх легалізації треба працювати не тільки фіскалам, а й тим самим громадам, які отримують ці надходження, — коментує виконувач обов’язків начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, АР Крим та Севастополі Ігор Клим. — Не всі територіальні громади на сьогодні визначилися навіть зі ставками туристичного збору, або невідомо для чого занижують їх до символічних значень — десь беруть по 30 гривень на добу, а десь «по три копійки». Не варто зволікати і з призначенням податкових агентів, котрі уповноважені приймати туристичний збір у власників гостьових будиночків, не зареєстрованих як підприємці. Зацікавленість у такій роботі повинна бути спільна: адже збір іде на розвиток громади.

Втім, лише закликами до громадянської свідомості податківці Херсонщини обмежуватися не збираються. Цьогоріч курортні тіньовики отримають недвозначний натяк на те, що не ділитися доходами з бюджетом собі дорожче буде. А саме: за несплату обов’язкового збору, передбаченого Податковим кодексом України, штрафуватимуть як відпочивальників, так і власників «хатинок», де їх прийняли. Відпочивальники заплатять 850 грн штрафу, господарі нерухомості — 1700 грн, повідомив Ігор Клим. Це буде поки що попереджувальний, а не масовий, радше профілактичний захід. Та надалі перевірки й штрафи можуть стати звичними.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.