Херсонщина — третя з кінця у рейтингу витрат бюджетних коштів на ремонти

3 года назад 0

Громадська організація “Антикорупційний штаб” провела моніторинг витрат на ремонти за бюджетні кошти по всій Україні в рамках “Карти ремонтів”. Представляємо вам рейтинг витрат на ремонти доріг та інші ремонти 2019 — 2020 років, в якому Херсонська область посіла 22-ге місце: в цілому на ремонти, відновлення та реконструкцію різних об’єктів тут витратили 8,3 мільярди гривень бюджетних коштів. До слова, на ремонти в сусідній Запорізькій області виділили в 4 рази більше коштів. Майже вдвічі більше і у сусідньої Миколаївської. Аналітики ГО «Антикорупційний штаб» зазначають, що кількість видатків на ремонти в кожній області майже корелюється з кількістю населення в регіоні: чим менше населена область, тим менші видатки і навпаки. 

Близько половини витрачених коштів — 4,4 мільярди — це ремонт доріг. На ремонт чи будівництво інших об’єктів витратили близько 3,9 мільярдів гривень. Представляємо ТОП-5 найдорожчих об’єктів::

Найбільшу суму витратили на нове будівництво Іванівського групового водопроводу до смт Нижні Сірогози, які мають забезпечити водою кілька тисяч мешканців селища, на 175,7 мільйонів гривень.

На другому місці — Нове будівництво футбольного стадіону для дитячо – аматорського футболу в м.Берислав Херсонської області: загалом 172,7 мільйонів гривень.

У Херсоні найдорожчим проєктом виявився “Обласний Палац культури” по вул.Перекопська, 9: 75,5 мільйонів гривень.

На четвертій позиції — реконструкція очисних споруд м. Берислава Херсонської області: майже 65,8 мільйонів гривень.

Замикають п’ятірку роботи з будівництва лінії електропередач (ПС-35/6кВ) по Бериславському шосе у м. Херсон: 42,4 мільйонів гривень.

Лідерами за видатками на ремонти є Київська область та місто Київ (93,1 млрд грн на ремонти), Дніпропетровська область (49,9 млрд грн) та Запорізька область (34,0 млрд грн). Найменше ж на ремонти різного рівня витратили бюджетних коштів у Херсонській (8,3 млрд грн), Кіровоградській (7,6 млрд грн) та Чернівецькій областях (5,0 млрд грн). Повний рейтинг за областями та інфографіку ви можете подивитись в додатках до листа.

Ремонти за бюджетні кошти у Херсоні та області ви можете контролювати на карті ремонтів ГО “Антикорупційний штаб” за посиланням: https://map.shtab.net/ Голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик зазначає: «Такий розподіл видатків свідчить не про пріоритет будівництва та ремонту об’єктів соціальної інфраструктури (школи, садочки, лікарні тощо), а про першочерговість ремонту доріг. Тільки за декілька років ми зможемо зробити висновок, чи програма «Великого будівництва» спрацювала та покращила економіку країни в цілому. Зараз же рекомендуємо громадянам активно слідкувати за витратами бюджетних коштів».

Карта ремонтів – це інтерактивна карта України, на якій позначені всі ремонтні роботи. Кожен громадянин може проконтролювати куди йдуть гроші платників податків, виділені на проведення ремонтів житлових будинків, шкіл, садочків, лікарень, гуртожитків, парків тощо.