Херсонські «переміщенці» отримали черговий банківський привіт

6 лет назад 0

Донеччани та Луганчани, оформлюючи банківські картки, отримали дивне попередження. 

До нашої редакції надійшла інформація, яка потребує додаткової перевірки. Утім, не оприлюднити її ми не можемо.
Оформлюючи картки в одному з банківських відділень у Херсоні, переміщені особи, та донеччани, дехто з яких навіть прописався уже в Херсоні, отримали цікаву пропозицію. Їм запропонували підписати документ, у якому повідомляється що банківські внески, зроблені ними свого часу на території АТО, зараз недоступні через форсмажорні обставини. Друга частина сюрпризу в тому, що їм повідомлять дордатково, коли це "форсмажор" мине, і коли вони зможуть користуватися грошима.

У нас виникає два запитання:

1. Чому саме зараз виникла така потреба?
2. Наскільки у час електронних переказів це доречно?
3. Чи є законні підстави і на які акти це рішення спирається.

"У мене нема внесків, — каже наша співрозмовниця. — Тому я підписала без будь-яких роздумів. Але ж, якщо хважити всі за і проти, то наскільки це справедливо щодо тих, у кого такі внески є?"

Ще один співрозмовник так висловив своє бачення проблеми:

"Ми живемо у час, коли гроші ніхто в мішку не носить. Не думаю, що кошти, які я в 2013 році клав у банк, лежали у Донецьку весь цей час. Напевно їх якось прокручували, давали у позику підприємцям, вони гуляли по всій країні. І чому саме тепер я маюце підписати?"

За роз'ясненнями ми звернулися до прес-служби Приватбанку в Херсоні як до відкритої для ЗМІ інстанції. Сподіваємося, що тут нам ситуацію прояснять. Але якщо це — правда, то виникає питання — чи не забагато буде вже вдруге "обнулити збереження" людей? Аналогічний трюк, виконаний під час розпаду СРСР, і досі у багатьох українців озивається нерадісними спогадами. То може не варт переймати сумний досвід далеких попередників, будуючи принципово нове сспільство?

Утім, не поспішатимемо з висновками, почекаємо коментар.

карикатури з Інтернету