Херсонські підприємці не оцінили «фіскального» гумору

7 лет назад 0

Олександр ОЛІЙНИК: Вибрики фіскалів обходяться для підприємців задорого.

 

Серед підприємств нашого краю, які набирають виробничих обертів та успішно працюють на внутрішньому та зовнішньому ринках, піднімаючи престиж і авторитет області –  Херсонський машинобудівний завод. Але підприємство, яке годує більше півтисячі херсонський сімей та перераховує мільйони в бюджети усіх рівнів, місцеві фіскали продовжують "пресувати" фінансовими санкціями. При тому, що губернатор області Андрій Гордєєв докладає максимум зусиль для розвитку промисловості та створення сприятливих умов для інвесторів, податкова служба ставить «палки в колеса», гальмуючи реальне зростання ПДВ і тягнучи рейтинг області назад. Із державної інституції, яка мала би підвищувати стандарти праці і обслуговування, була би зацікавлена у створенні нових робочих місць, вона перетворилася в каральний орган. Тож свої функція звела до банального «батога», не задумуючись про наслідки, які можуть знищити частину бізнесу.

Благородна мета держави – зменшити тиск на підприємництво через мораторій на перевірки, перетворилася на позапланові «набіги» фіскалів. За статистикою Федерації роботодавців України, хоча загальна кількість перевірок зменшилася на 16%, але у 16 разів(!) збільшилася сума фінансових штрафів – з 5,9 мільярдів гривень у 2015 році до майже 95 мільярдів гривень у 2016 році.

 Лише Херсонський машзавод за останній час пережив 4 позапланові перевірки, з нарахуванням надуманих мільйонних штрафів. Те, що вони «притягнуті за вуха», підтверджують результати позовних заяв заводчан до суду. Три свої рішення Феміда вже винесла на їхню користь.

«Федерація роботодавців вже не один рік піднімає питання  про підвищення відповідальності за дії, які наносять шкоду підприємствам. Добре, що наш завод спроможний утримувати юридичну службу, обґрунтовувати позицію та захищати свої права в судах. Та все ж, це лягає фінансовою ношею та відволікає від виробництва. Нам доводиться проходити все коло судових  інстанцій до Вищого адмінсуду. А що роботи і в кого шукати захисту бізнесу, який не має таких можливостей? Вибрики фіскалів обходяться для підприємців задорого. До того, ж розчерком пера вони піддають сумніву роками напрацьовані бізнесом авторитет і доброчесність» — говорить голова Об’єднання організацій  роботодавців Херсонщини Олександр   Олійник.

Звичайно, штрафи дозволяють показувати податковій службі області зростання планових показників. Та чи  спричиняє це появу нових робочих місць і чи впливає на благополуччя області? Якщо надалі продовжуватимуться подібні перевірки зі штрафами «взятими зі стелі», це підкосить й так, несталий через кризу бізнес, і створить нову дірку в бюджеті країни.

Нещодавня перевірка обласних фіскалів на машзаводі знову-таки завершилася для підприємства податковими приписами про начебто фінансові порушення, які потягли за собою нарахування мільйонного штрафу. Та, не сумніваючись у своїй правоті та дотриманні всіх норм законодавства, заводчани звернулися за допомогою до Державної фіскальної служби України з проханням розібратися в ситуації. Провівши ґрунтовну перевірку, вища київська інстанція категорично скасувала податкові повідомлення ГУ ДФС у Херсонській області від 13.04.17 №0001081422 і №0001091422 стосовно Херсонського машинобудівного заводу і задовольнила його скаргу на дії місцевих податківців у повному обсязі.

Тож здоровий глузд все ж взяв гору над «дутими» паперами. Сподіваємося, що наші фіскали переймуть досвід свого керівництва в прийнятті неупереджених рішень і займуть виважену  позицію  у взаємовідносинах  із підприємствами  Херсонщини!

джерело