Якщо найкращі та найсмачніші яблучка, то тільки херсонські: есперти діляться думками стосовно «яблучної» справи

6 лет назад 0

Цього року Україна отримала рекордний врожай яблук – в цілому по країні очікується валовий збір порядка 1 млн тонн. В Херсонській області врожай як промислового так і десертного яблука також перевищує показники попередніх років: в окремих господарствах Херсонщині зафіксована урожайність яблук понад 300 ц/га ( порівняно з середнім показником 201 ц/га у 2017 році, та 223 ц/га у 2016). В той же час великий врожай яблук спостерігається і в Європі.

У зв'язку з такою ситуацією херсонські агровиробники мають певні проблеми із збутом — є скарги на зниження закупівельної ціни на яблуко на 20-40%.

 

Що очікує напрямок виробництва яблук на Херсонщині та як агровиробникам виходити з даної ситуації  — коментують наші експерти.

 

Олександр Паливода , директор департаменту агропромислового розвитку ХОДА:

— Експорт — один із привабливих напрямків реалізації яблука. Минулого року з Херсонської області було експортовано 1,8 тис. тонн яблука на 560 тис. доларів США. Але 90% цього об'єму імпортувала Білорусь. Проблема експорту нашого яблука до більшості країн полягає в тому, що багато сортів, які традиційно вирощують українські садоводи, просто «не розуміють» у європейських країнах. Тому дана ситуація має спонукати наших агровиробників ретельно вивчити попит закордонного споживача і переорієнтуватись на більш затребувані сорти. А ще — працювати над покращенням агротехнології для отримання високоякісного товарного яблука, приділяючи увагу сортуванню та упаковці. Крім того, агровиробникам варто переглянути сортовий склад своїх садів і, можливо, внести корективи.  Нагадаю, що цього року працює запроваджена Урядом  программа 80% компенсації вартості садивного матеріалу на закладення молодих садів та виноградників.

 

Віталій Шишенко, директор Агрофірма Радгосп «Білозерський»:

— Цікавим та перспективним для наших виробників яблук може стати азіатський ринок. Він є менш вимогливим, аніж європейський, в плані вимог до сертифікації, проте тут є свої нюанси. Наприклад, той тип упаковки, яку вимагають азіатські країни, практично не виробляється в Україні. Також іноземні ринки мають певні вимоги до зовнішнього вигляду яблука. Для іноземного покупця яблуко повинно бути червоним або бордовим, і головне – рівномірно забарвленим, чого в наших південних кліматичних умовах досягти досить складно. Зараз ми працюємо над вирішенням цих питань і плануємо виходити на ці ринки.

 

Олександр Синюк, голова громадської організації «Земля Таврії» — регіонального координатору проекту міжнародної технічної допомоги Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP:

— На сьогоднішній день дуже актуальна позиція органічного яблука, як у всьому світі, так і на внутрішньому українському ринку. Таке яблуко затребуване і в свіжому вигляді, і на переробних підприємствах: для виробництва органічних соків, джемів, сухофруктів. Звичайно, органічне яблуко досить складно виростити, але його ціна реалізації вище на 30-40%.

Взагалі, нашому виробнику час розуміти: необхідно створювати додаткову вартість свого продукту. Ті, хто бажають запустити власне виробництво по переробці можуть скористатися можливістю отримати грант у розмірі до 10 тисяч канадських доларів від. Для цього потрібно звернутися на сайт Проекту UHBDP і залишити заявку за формою (термін подачі до 20 вересня). Спеціалісти «Земля Таврії», надають безкоштовні консультації тим аграріям, хто переходить в органічну нішу, стосовно засобів захисту та догляду за органічними садами.

 

Микола Халупенко, голова Херсонської обласної організації Асоціація фермерів та приватних землевласників України:

— Найбільше від падіння цін страждають як завжди дрібні та середні фермерські господарства. Вони не мають можливості організувати власну переробку, не спроможні самотужки будувати фруктосховища, щоб притримати врожай до кращої ціни. Ми, звичайно, чекаємо на впровадження державних програм, які підтримають фермерів у таких напрямках.

А на нашому фермерському господарстві «Курінь» ми вирішили питання збуту просто — використали закордонний досвід U-Pick: дрібні покупці саамі приїжджають, власноруч збирають яблука, важать і оплачують по мінімальній ціні. Це вигідно і їм, і нам.

 

Вадим Дудка, керівник Міжнародної компанії «Агроаналіз»:

— Останні кілька років ми всім херсонським клієнтам, хто звертається до нас за консультацією, рекомендуємо взагалі відмовлятись від зерняткових. Тому що у виробництві зерняткових ми програємо середній кліматичній зоні України, де кліматичні умови не гірші ніж у нас, а витрати на захист рослин і на зрошення істотно нижче. Конкурентна перевага клімату Херсонщини – кісточкові: персики, рання черешня – ось на ці культури і варто робити ставку. Інше питання – яблуко на переробку. Наші агровиробники взагалі не повинні орієнтувати виробництво яблука виключно для переробки. Головна ставка повинна робитись  на отримання товарного яблука, для реалізації у свіжому вигляді, а яблуко на переробку має бути побічним продуктом. Тому що реалізація саме товарного яблука і складає рентабельність виробництва. І нашим агровиробникам потрібно ретельно дотримуватись агротехнологій, щоб відсоток товарного яблука був якомога більшим. Таке яблуко завжди знайде попит і достойну ціну реалізації.

Департамент агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації