На Херсонщині вирощують унікальні субтропічні рослини

4 года назад 0

У розсаднику інституту рису в селищі Плодове під Новою Каховкою Херсонської області вирощують субтропічні дерева.
Колекцію рослин збирали з 50-х років минулого сторіччя. Перші дерева, які тут з’явилися, вирощували для заліснення степу. Потім почали досліджувати екзотичні культури. Завезені рослини адаптували до посушливих кліматичних умов, передає Суспільне Херсон.
У колекції зізіфуса, який вирощують в розсаднику – 18 сортів. Цю рослину вперше почали розводити у Китаї 6000 років тому. Дерево відоме своїми лікарськими властивостями, зокрема, плоди використовують при лікуванні гіпертонії, захворювань шлунково-кишкового тракту та наслідків інсульту, — розповідає кандидатка біологічних наук Ольга Грабовецька:
"Сортові плоди зізіфуса дуже різняться між собою формою, кольором, смаком. Вони є веретеноподібні, видовжені, грушоподібні, як яблука, тобто дуже різні форми плодів. Пюре з плодів зізіфуса давали дітям, яких вивозили до Криму після Чорнобиля, їм в санаторіях давали плоди зізіфуса, пюре з них виводило радіо нуклеїни з організму. Дуже корисна культура. І для нашого степу дуже цінна культура – вона посухостійка. Її можна взагалі не зрошувати, вона буде добре рости без зрошення".
Ольга Грабовецька демонструє ділянку, на якій вирощують хурму віргінську. На деревах вже зав’язалися плоди. Цей вид найбільш морозостійкий, — говорить жінка, — витримує температури до мінус тридцяти градусів, а насіння – до -35. Плоди хурми можуть важити до 90 грамів — це залежить від сорту.
"Взагалі в Україні відомо три види хурми, і вони найбільш поширені. Це кавказька хурма, віргінська та східна. Але є ще один невизнаний вид – це хурма гібридна, дуже насичений смак, вона нагадує мармелад, карамель. Єдиний її недолік, що вона багатонасіннева. Але вона дуже смачна. Ми знаємо, що хурма корисна, дуже багато йоду і для нашої зони, де багато людей відчувають брак йоду, вживання її в їжу буде доповнювати", — розповіла Ольга Грабовецька.
Цей рік був аномальним через коливання температур, — говорять науковці. Рослини добре перенесли зиму, та морози на початку квітня призвели до втрати деяких сортів. Зараз колекцію відновлюють. Вчені співпрацюють з садівниками Західної України, які надсилають саджанці. Є у розсаднику і нові рослини. Тут вирощують азіміну трилопатеву, яка може скласти конкуренцію абрикосам, — говорить Ольга Грабовецька:
"Це взагалі нова плодова культура, називається вона азіміна трилопатева, родом вона зі Східної частини Північної Америки. В цьому році плоди у неї маленькі, потерпає від посухи, високих температур. Вона не така стійка, як хурма та потерпає у нашу посуху. Але вона дуже корисна, плоди нагадують банан за смаком. На смак – як суміш плодів манго, банан, авокадо. Як на мій смак, то більше схоже на нашу диню. Кремоподібна маса, дуже ароматні. В плодах дуже багато калію".
У розсаднику рослини досліджують, восени сюди приїжджають фермери та дачники за саджанцями. Більшість рослин можна вирощувати на присадибних ділянках. Окрім зізіфуса, хурми та азіміни у господарстві вирощують і інші субтропічні рослини – кізіл, актинідію, декоративні рослини, квіти та лікарські трави.