Підвищення тарифу на воду змусить херсонських фермерів відмовитися від вирощування овочів

7 лет назад 0

Депутати обласної ради – Сергій Рибалко, Леонід Кириченко та Віктор Деркач – взяли участь в робочій групі з розгляду калькуляцій вартості послуг з подачі води на зрошення у 2017 році.

Представники Головного Каховського магістрального каналу виступили за підвищення тарифу на воду на 23% , але аграрії були проти. За їх словами, у зв’язку зі значним підвищенням тарифів на електроенергію та воду зрошення сьогодні стане нерентабельним. Тому вже в цьому році багато фермерів відмовилися від вирощування овочів та перейшли на зернові культури.

Тим не менш, «канальщики» продовжували настоювати на своєму. Аргументуючи 23% тим, що протягом декількох років зможуть комусь побудувати нову насосну станцію або ж використати ці кошти на ремонт старих чи закупку нових насосів.

«Всі аграрії не повинні платити по завищеному тарифу, щоб комусь одному побудували нову насосну станцію. А якщо десь насос згорить, то фермери самі знайдуть і дадуть кошти на його ремонт, бо їм це самим вигідно, – відзначив Сергій Рибалко та додав – Максимально, що можуть дати сьогодні аграрії це 17-18% і не більше».

Підтримав сільськогосподарів і Олександр Павливода, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації: « У минулому році аграрії отримали шалений удар: це і ціни на воду, і на електроенергію… Тому сьогодні необхідно їх підтримати ».

Відтак, чиновники і аграрії зійшлися на тому, що тариф на воду для зрошення у цьому році збільшиться на 18% — повідомили у прес-центрі обласної ради.