Провал законопроекту №2543 зупинить інвестпроекти в Україні, — екс-губернатор Херсонщини

4 года назад 0

Екс-губернатор Херсонщини впевнений, що Провал законопроекту №2543 зупинить інвестпроекти в Україні.

Провал розгляду компромісного законопроекту №2543 про добровільну реструктуризацію «зеленого» тарифу зупинить реалізацію великих інвестиційних проектів у відновлюваній енергетиці. Про це заявив екс-губернатор Херсонської області Андрій Гордєєв, повідомляють ЗМІ.

Коментуючи дискусію навколо законопроекту № 2543, Гордєєв звернув увагу на те, що тиск на українську альтернативну енергетику почався після того, як з критикою «зелених» тарифів виступив бізнесмен Ігор Коломойський, повідомляють «Українські новини».
«Ці інвестиційні проекти (в відновлюваній енергетиці – ред.) зараз зависли. Тому що, по-перше, було інтерв’ю Ігоря Коломойського, який сказав, що буде переглядатися («зелений» тариф – ред.). Потім незрозумілі рухи, тобто, цілком зрозумілі, але для інвестора незрозумілі рухи з боку «Укренерго». І також заяви профільного комітету Верховної Ради, голови цього комітету Геруса, заяви профільного міністерства», — повідомив екс-губернатор Херсонщини Андрій Гордєєв.

13 грудня на засіданні комітету Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг не був підтриманий законопроект №2543 «Про внесення змін у деякі закони України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики».

Законопроект підтримали лише 8 з 17 присутніх на засіданні, що представляють опозиційні фракції. Проти голосували депутати фракції «Слуга народу». Норвезька компанія Scatec Solar заявила про зупинення реалізації проекту з будівництва сонячної електростанції у Херсонській області через можливий ретроспективний перегляд «зеленого» тарифу.

Раніше «зелені» тарифи критикував бізнесмен Ігор Коломойський, обіцяючи подати позов до Конституційного суду.

«Я зараз консультуюся з юристами з приводу подачі запиту в Конституційний суд — справедливо, що вся країна, у якій гігантські економічні проблеми, скидається і дотує один з найдорожчих видів виробництва електроенергії порівняно з іншими, більш дешевими і доступними?», — Коломойський заявляв в інтерв’ю ію Цензор.НЕТ 30 серпня.

6 грудня 2019 року у Верховній раді був зареєстрований законопроект №2543 (розроблений комітетом ВР з економічного розвитку), який передбачає можливість добровільної реструктуризації «зеленого» тарифу. Законопроект підтримали профільні асоціації та понад 70 інвесторів в «зелену» енергетику.

Посольства Данії, Норвегії та Швеції звернулися з листом до міністра енергетики та навколишнього середовища до Олексія Оржеля і голові комітету ВР з енергетики Андрію Герусу із закликом досягти компромісу з інвесторами в питанні «зелених» тарифів. В Європейській бізнес-асоціації заявили, що законопроект збереже інвестиційну привабливість України для тих, хто планує вкладати гроші в розвиток відновлюваних джерел енергії, та дозволить залучити 4 млрд євро інвестицій.

Дария Винярская