Що варто знати про херсонські “нічні маршрутки”

4 года назад 0

З 27 січня у Херсоні запрацював пілотний проєкт "нічна маршрутка". Два маршрути, що належать комунальному перевізнику МКП "Херсонкомунтранссервіс" – №5 та 6 тепер будуть ходити до опівночі.

В цьому матеріалі ми спробуємо відповісти на найпопулярніші питання на тему "нічних маршруток" у Херсоні: чому було обрано саме п'ятий та шостий маршрут, які маршрути в подальшому планують зробити "нічними", з яким інтервалом вони будуть рухатися та яка все-таки вартість проїзду у вечірній час.

В ефірі суспільному мовнику "UA:Херсон" директор МКП "Херсонкомунтранссервіс" Павло Ткаченко пояснив чому саме маршрути №5 та 6 потрапили до пілотного проєкту "нічна маршрутка".

"Херсонці вже відвикли від того, що ввечері можна кудись доїхати після сьомої вечора. Був великий соціальний запит на громадський транспорт, який буде працювати до пізньої години. П'ятий та шостий маршрут поєднують найбільшу кількість, скажімо так, вузлових пунктів нашого міста. Вони проходять через Таврійський, Шуменський та мікрорайон Кіндійка. Саме там проживає найбільша кількість херсонців. Тому ці маршрути потрапили до пілотного проєкту "нічна маршрутка". Я закликаю всіх мешканців Херсона долучатися до нашої ініціативи й користуватися нічними маршрутками. Для того, аби ми побачили перспективність та економічну обґрунтованість нічних перевезень", — говорить Ткаченко.

До нашої редакції звернулася херсонка Оксана, яка зателефонувала на наш редакційний телефон вчора о 20:34, і повідомила, що водій маршрутного таксі №6 вже з восьмої години вечора вимагав за проїзд оплату в розмірі 8 гривень. Держномер вона не зафіксувала, та вказала, що це новий автобус, який місто отримало наприкінці 2019 року. Нагадаємо, згідно рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради, у нічний час, з 22:00 по 00:00, тариф на перевезення у маршрутних таксі становить 8 гривень. Тому до 22:00 такі дії водія є незаконними. У випадку, якщо й ви опинилися в такій ситуації, то варто звернутися зі скаргою до управління транспорту Херсонської міської ради. Найпростіше зробити це через портал "Укрскарга".

Що стосується інтервалу руху "нічних маршруток", то за словами Ткаченко, п'ятий та шостий маршрут будуть ходити приблизно кожні півгодини.

"Вони будуть ходити з інтервалом, який вказаний у маршрутних листах. Наприклад, якщо коло шостого маршруту — 25 хвилин, то приблизно з таким інтервалом вони й будуть рухатися", — зазначив директор комунального підприємства.

Інформація про інтервал руху автобусів буде додатково розклеєна в салонах "нічних маршруток", аби люди могли бачити в який час вони їздять. Також, за словами директора "ХКТС", найближчим часом розклад руху цих маршруток буде оприлюднено в соціальній мережі "Фейсбук". До того ж на всіх маршрутках, які працюють в нічний час, встановлені GPS-трекери. Тому їх рух можна відстежити за допомогою порталу "Еasyway".

Також Павло Ткаченко повідомив, що якщо "нічні маршрутки" користуватимуться попитом серед херсонців, то комунальний перевізник буде додавати нові маршрути, які будуть курсувати до опівночі.

"Наразі є попит на маршрут №3 "СПТУ-Острів". У вечірній час на Острів неможливо дістатися. Тож плануємо й цей маршрут запускати у вечірній час, аби задовольнити потреби мешканців цього мікрорайону. Також ми отримали запит на роботу у нічний час маршруту №17 "Шуменський-Антонівка". Нічний маршрут в Антонівку будемо намагатися також впроваджувати", — додає Ткаченко.

Антон Костюк

 

Гривна