Стало відомо, які податкові питання найбільше турбують херсонців

6 лет назад 0

Минулого тижня Головне управління ДФС у Херсонській області проводило “гарячу” телефонну лінію на тему “Особливості нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”.

На запитання відповідав заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області Олексій Юсов. Пропонуємо Вашій увазі запитання, поставлені під час проведення телефонної лінії:

1. Антон, м ,  Херсон: Отримую доходи за  межами території України. Як сплачувати єдиний внесок?

Роботодавці, сплачують ЄВ за найманих працівників із сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати, що визначаються відповідно до Закону України „Про оплату праці", та сум винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (частина перша ст. 7 Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).

Згідно з частиною першою ст.10 зазначеного Закону, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, мають право на добровільну сплату ЄВ на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Отже, дохід, отриманий громадянином за межами України, не є базою нарахування ЄВ. При цьому, такий громадянин має право на добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

2. Приватний підприємець Віктор, м .  Херсон: У своїй діяльності використовуємо а втомобілі   найманих працівників , вартість бензину компенсуємо грошовими коштами. Чи треба нараховувати єдиний внесок?

Роботодавці, сплачувать ЄВ за найманих працівників із сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати, що визначаються відповідно до Закону України „Про оплату праці”, та сум винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 частини першої ст. 7 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).

Згідно з п. 11 розд. І Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄВ, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 №1170, сума компенсації працівникам за використання для потреб виробництва особистого транспорту, не є базою нарахування ЄВ.

Отже, не є базою нарахування ЄВ сума компенсації працівникам вартості паливно-мастильних матеріалів, витрачених в межах господарської діяльності роботодавця, у разі використання такими працівниками власних транспортних засобів.

Прес-служба Головного управління ДФС у Херсонській області