Вартість оформлення земельних ділянок стримує кредитування — думка

3 года назад 0

Однією з проблем видачі кредитів на землю є дорога процедура оформлення, що стримує банки. Про це розповів радник з питань доступу до фінансувань програм USAID Микола Волков в матеріалі «Ринок землі — два місяці від старту: земельні операції, ціна, оренда, спадкування, переважне право, 100 га в одні руки, інвентаризація, кредитування» на AgroPolit.com.

«Собівартість кредитного процесу оформлення земельної ділянки у 2 га вартістю приблизно 100 тис. грн обходиться дорого. Половина працівників банку мають працювати на те, щоб цю земельну ділянку видати в кредит, тому 100 тис. грн кредиту банку нецікаві. Отже, що будуть робити банки? Вони будуть чекати, поки аграрії куплять  10-50 га і тоді розглядатимуть кредитування чи даватимуть рефінансування зазнаних витрат. Працювати з однією земельною ділянкою — банкам не цікаво і не вигідно», — пояснив експерт.

З його слів, проведені банками операції з кредитування купівлі землі показують, що власний внесок людини на купівлю земельної ділянки становить 20%-30% від оцінювальної вартості, яка наразі складає на ринку близько 30 тис. грн.

Змінити нинішню ситуацію з кредитуванням може автоматизація всіх процесів: коли нотаріуси будуть забезпечені швидкими інструментами перевірки, або їх вилучать із цього процесу. 

«До цього моменту банки будуть очікувати, поки аграрій самостійно назбирає банк землі, викупить її, і потім передасть у забезпечення. Якщо нічого не зміниться, то ринок буде працювати саме таким чином», — висловив думку Микола Волков.