Відділ архбудконтролю для Нової Каховки виявився збитковим

3 года назад 0

Його діяльність у 2021 році обійдеться платникам податків майже в 1,4 млн грн.

Далеко не прибутковим для громади виявився створений Новокаховською міськрадою наприкінці 2017 року відділ державного архітектурно-будівельного контролю. Так, протягом 2018-2020 років на його діяльність з місцевого бюджету витратили майже 3,3 млн грн, тоді як дохід у вигляді адміністративних штрафів та плати за надання адмінпослуг за цей же період склав майже 400 тис. грн. Про це йдеться у відповіді міськради на інформаційний запит кореспондента “Нового дня”.

“У 2020 році фактичні видатки [на діяльність відділу державного архітектурно-будівельного контролю] склали 1,23 млн грн. Забезпечено надходження від плати за надання адмінпослуг відділом у сумі 70,2 тис. грн та від адміністративних штрафів — 82,49 тис. грн. Ним опрацьовано в 2020 році 378 документів про початок виконання будівельних робіт та введення в експлуатацію об’єктів будівництва (з них 13 дозвільного характеру та 8 сертифікатів)”, — повідомив перший заступник міського голови Нової Каховки Олег Тарабака.

За його словами, в 2021 році планові видатки на роботу відділу складають майже 1,4 млн грн. Натомість з початку цього року ще жодної копійки від штрафів чи надання адмінпослуг до місцевого бюджету не надходило. Водночас з 1 січня відділ встиг опрацювати 114 документів про початок виконання будівельних робіт та введення в експлуатацію об’єктів будівництва (з них 5 дозвільного характеру). 

Починаючи з 2018 року відділ видав 38 дозволів на будівництво. Фіксували його фахівці й порушення в сфері містобудування. Приміром, у 2019 році вони склали 37 відповідних актів, 11 приписів і 11 протоколів, а в 2020-му — 8 актів, 7 приписів і 6 протоколів.

“У 2021 році перевірки не проводилися. Крім того, на підставі постанови Кабміну №219 від 13 березня 2020 року до початку виконання функцій і повноважень Державної інспекції містобудування, з березня 2020 року відділ державного архітектурно-будівельного контролю Новокаховської міськради не проводив перевірок”, — зазначив Олег Тарабака.

Втім, при створенні цього відділу керівництво міста ставило перед ним зовсім інші завдання. Воно очікувало, що завдяки новій структурі на території громади вдасться активізувати будівництво нових об’єктів.

— Сподіваюсь, що робота місцевої інспекції унеможливить випадки незаконного будівництва і дасть громаді додатковий стимул для розвитку, — так коментував цю подію у 2017 році міський голова Володимир Коваленко.

Нагадаємо, що за прикладом Нової Каховки аналогічний відділ пропонували створити в своїй громаді й депутати Каховської міськради від партії “Батьківщина”. Вони стверджували, що це стало б непоганим джерелом доходу для всієї громади за рахунок видачі дозвільних документів і штрафів з порушників. Проте місцеві чиновники назвали такі плани утопічними.

Проти створення відділу державного архбудконтролю в Каховці виступила й головна архітекторка міста Сєрвіназ Джепарова.

— Його утримання разом із придбанням потрібної апаратури та меблів обійдеться платникам податків у значну суму. Але навряд чи доходи від діяльності архітектурно-будівельного контролю перекриватимуть ці видатки, — пояснила вона.

Олег БАТУРІН.