Встановлено 100-метрову плиту: в ОДА розповіли про будівництво херсонського шляхопроводу

3 года назад 0

Відкриття першої черги шляхопроводу, який з’єднує мікрорайони ХБК та Таврійський, таки відбудеться до святкування 30-річчя Дня Незалежності України. У цьому представників ЗМІ запевнив голова Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир. За його даними, наразі виконано 77% відсотків робіт. Вихідними встановлено 100-метрову плиту, яку називають найбільшою в Україні. Під час цих робіт використано більше тисячі тонн бетону. 

— Зараз зроблено одну з чотирьох захваток, які необхідно зробити для того, щоб запустити перший проїзд мостопереходу. Роботи йдуть за графіком, — розповів голова Херсонської ОДА Сергій Козир.

Також журналістам повідомили, що роботи тривають цілодобово. На будмайданчику перебувають 150 робітників. Як зазначив очільник підрядної організації, завширшки шляхопровід  буде 11 метрів. Для порівняння – ширина Антонівського мосту – 25 метрів.

-Все робиться з запасом, як і робилося раніше, за нормами. Тобто, є допустима норма, яка зазначена у всіх нормативних базах, і зверху дається ще плюс 50% навантаження. Також є додатковий ряд, який іде під розвиток міста. Тобто, в нас ширина проїзду розрахована на три смуги, але буде дві. Дорога на даний момент будується на дві смуги. У подальшому, якщо є розвиток міста, збільшується трафік і тут спокійно за шириною додається ще одна смуга. У нас ширина проїжджої частини 11 метрів, не рахуючи тротуарів, — розповів керівник ПрАТ «Укратоменергобуд» Роман Ходін.  

Нагадаємо, спорудження шляхопроводу по проспекту Адмірала Сенявіна — вул. Залаегерсег у Херсоні входить до переліку Національної програми Президента «Велике будівництво». Проєкт розроблено ТОВ «Інститут комплексного проєктування об’єктів будівництва» Розпочалися ж роботи ще у 2013 році, будівництво декілька разів консервувалося. Навколо нього вибухали скандали і відкривалися кримінальні провадження у зв’язку зі зникненням грошей, виділених на цей об’єкт. У серпні минулого року Президент Володимир Зеленський під час свого візиту на Херсонщину поставив завдання голові ОДА, яким тоді був Юрій Гусєв, — завершити будівництво першої черги об’єкту до 1 травня цього року. Із дедлайнами будівельники та чиновники не впоралися, посилаючись на складні погодні умови та часткову зміну технології будівництва. Кошторис проєкту всього шляхопроводу складає понад півтора мільярда гривень. У 2012 році, коли було вирішено збудувати об’єкт, на нього планували витратити 250 мільйонів гривень.

Марина САВЧЕНКО.