«Автомобільні викрадення — це запит чорного ринку» — Князєв

6 лет назад 0

У 2017 році серед викрадачів автомобілів були затребувані Toyota Land Cruiser 200, Range Rover та Mazda. Потім завод змінив систему безпеки автомобіля і відразу машину 2017 року викрадати стали рідко. А ось автомобіль, випущений з 2008 по 2012 рік, легко відкривається.

Автомобільні викрадення — це запит чорного ринку, каже очільник Національної поліції України Сергій Князєв, передає "Обозреватель".

"Весну ми зустріли сплеском викрадень Mazda в двох регіонах — в Одесі і Києві. Всі автомобілі до 2014 рік випуску. Хто тільки не приходив: народні депутати, спортсмени, співаки, танцюристи, прості люди. Було складно, але ми затримали дві злочинні групи — це осколки однієї великої банди. Коли затримали першу — ми не зрозуміли, куди пішли машини. А ось коли взяли другу — ми знайшли слід і витягли чотири викрадені машини. Але де решта? Ось це проблема. Ви спите у себе в приватному будинку, на другому поверсі, з закритими воротами, з собакою, з включеною сигналізацією. Ключ від автомобіля лежить на столику, і, проїжджаючи повз, злочинці "вудкою" зчитують код. У цей момент ваш автомобіль вже, по суті, їхній", — каже Князєв.

Злочинець чекає, поки власник авто поїде на автомобілі у своїх справах.

"Під'їдуть з уже записаною унікальною програмою і відкриють. У вас, до речі, не спрацює на брелоку відкритий автомобіль. І сяде в нього найнятий хлопчик, спокійно заведе і віджене з точки "А" в точку "Б". Злочинний світ швидко реагує, зростає. І ноу-хау спочатку до них "приходить", а потім до нас", — додав Князєв.