Херсонка народила дитину в гуртожитку

6 лет назад 0

Недбале ставлення до власного здоров'я — звичайна справа для багатьох наших співгромадян. Коли без допомоги медиків уже не обійтися, ми все одно тягнемо час — авось «саме пройде». Ось і 32-річна жителька Херсона, яка виявилася «в цікавому положенні», з невідомих причин пропустила мимо вух рекомендацію лікарів лягати в лікарню, щоб не виникла загроза викидня. Через це пологи у неї почалися прямо в гуртожитку, причому на місяць раніше покладеного терміну.

— Мало того, що дитина народилася недоношеною — вагою всього 1,950 кілограма. Так ще і «швидку» мати викликала із запізненням. В результаті дитини привезли до нас уже з симптомами переохолодження. Дівчинку довелося відігрівати в кювезі, а поживні речовини вводити через крапельницю, — розповідає завідуюча пологовим відділенням міської клінічної лікарні імені Тропіних Тетяна Ващенко. — Після того, як дитина зміцніє, переведемо її в дитячу обласну лікарню. Все закінчилося благополучно, хоча передчасні пологи на дому — це завжди ризик і для дитини, і для матері. Немовля може загинути або захворіти внаслідок того ж переохолодження, як це ледь не сталося з дівчинкою, а його мати — через раптово відкрився кровотечі.

Рятувати дітей, що з'явилися на світ під час «проблемних» пологів, для лікарів з «Стежки» не в дивину. Адже вагітних з різними патологіями з кожним роком стає все більше. Хоча кількість пологів по Херсону дещо знизилося: в минулому році через пологове відділення «Стежки» пройшло 1 336 мам, а в нинішньому — 1200. Таке зниження, до слова, дало привід чиновникам з мерії заговорити про «доцільність» скорочення пологового відділення саме в цій лікарні .

Її головний лікар і депутат міської ради Леонід Ремига сильно здивований такими намірами: «Домовилися до того, що в нашій лікарні нібито менше 400 пологів на рік». Насправді ж їх значно більше тисячі, що навіть трохи перевищує норматив у тисячу пологів на лікарню. Та й в цілому по Херсону кількість пологів становить близько 3,5 тисячі, тому у всіх лікарнях з пологовими відділеннями та пологовому будинку No 1 роботи більш ніж достатньо. І правильно міськрада ідею скорочення пологових відділень відхилив. Хоча не можна поручитися, що чиновники через якийсь час знову не придумають щось в тому ж дусі ».