Херсонські поліцейські завершили розслідування кримінального провадження за фактом отримання неправомірної вигоди головою Миколаївської сільради

4 года назад 0

Обвинувальний акт скеровано до суду. Сторону обвинувачення представляють представники обласної прокуратури. Санкція статті передбачає до десяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Херсонської області

Утім вчора херсонське Інтернет-видання поширило інформацію про начебто несправедливу підозру голови Миколаївської сільської ради Великолепетиського району в отриманні неправомірної вигоди.

Ця інформація не відповідає дійсності. Працівники слідчого управління обласного главку поліції в ході досудового розслідування зібрали достатню доказову базу, а відтак завершили розслідування і передали матеріали в суд. Сторону обвинувачення представляють представники обласної прокуратури.

Нагадаємо: першого серпня 2019 року працівники слідчого управління обласного главку поліції за оперативним супроводженням управління захисту економіки в Херсонській області під процесуальним керівництвом прокуратури області задокументували факт одержання 57-річним головою сільради частини неправомірної вигоди (10000 гривень), які він отримав як благодійний внесок на рахунок підконтрольного йому підприємства.

В ході досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, слідчі встановили, що влітку 2018 року посадовець, використовуючи свої повноваження та неправдиву інформацію, через сесію сільради добився прийняття рішення про відключення місцевим комунальним підприємством централізованого водопостачання молокоприймальному пункту, розташованому на території населеного пункту. Згодом власник підприємства, маючи дозвільні документи державних контролюючих органів, звернувся зі скаргою до Антимонопольного комітету про порушення законодавства керівником місцевої влади.

У червні 2019 року адміністративна колегія Херсонського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України постановила визнати дії КП такими, що суперечать вимогам чинного законодавства України та порушують законодавство про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку послуг централізованого водопостачання. У результаті комунальне підприємство було оштрафоване на 20 тисяч гривень, а молокоприймальник повинні були підключити до водопостачання. Однак голова сільради висунув підприємцю вимогу, що останній повинен сплатити неправомірну вигоду загальною сумою в розмірі накладеного на КП штрафу, перерахувавши її на рахунок комунального підприємства. Натомість посадовець обіцяв сприяти відновленню постійного водопостачання та неперешкоджання його діяльності в подальшому.

Про протиправні дії держслужбовця стало відомо працівникам управління захисту економіки. У рамках відкритого за цим фактом кримінального провадження поліцейські провели комплекс негласних слідчих (розшукових) дій, в результаті яких під час повторного спілкування підприємця з посадовцем вимагання хабаря було зафіксовано приладами відео- та звукозапису, справжність яких підтверджується результатами судової експертизи.

1 серпня 2019 року факт одержання 57-річним головою сільради частини неправомірної вигоди (10000 гривень), які він приховано отримав як благодійний внесок на рахунок підконтрольного йому підприємства був належним чином задокументований. Про що була розміщена інформація на офіційному сайті поліції Херсонщини.

17 січня 2020 року слідчі обласного главку поліції завершили досудове розслідування кримінального правопорушення та направили обвинувальний акт до суду. Наразі сторону обвинувачення в суді представляють представники прокуратури.