«Наукове» браконьєрство на Херсонщині

5 лет назад 0

Тільки за два дні водна поліція відкрила 5 кримінальних проваджень за фактом незаконного добутку живих біоресурсів в акваторії Чорного моря на Миколаївщині та Херсонщині. Викриті особи вчиняли правопорушення під приводом науково-дослідної діяльності.

Про це повыдомляє департамент комунікації Національної поліції України.

Як розповів начальник Управління організації діяльності підрозділів поліції на воді та повітряної підтримки Нацполіції України Сергій Науменко, під час відпрацювання акваторії Каланчацького лиману, безпосередньо поблизу острова Каланчацький, поліцейські виявили громадян, які здійснювали незаконний вилов живих біоресурсів. 

"Зловмисники використовували заборонені для промислу знаряддя лову, в заборонених для промислу районах. Зокрема, навіть на нерестовищах і в заповідних зонах. Збиток, заданий державі, лише по одному з виявлених порушень, складає 260 тисяч гривень», — повідомив Сергій Науменко.

Також у ході відпрацювання Кінбурнської коси, на території Національного природного парку «Білобережжя Святослава», поліція виявила п’ятьох громадян, які займалися незаконним виловом.

Чоловіки пред'явили поліції документи, які дозволяють їм здійснювати науково-дослідний вилов. Проте повний перелік передбачених законодавством договорів та дозвольних документів на вилов та його транспортування порушники не надали.

«На території Чорноморського біосферного заповідника, безпосередньо в 100 метрах від єгерського будинку, там де знаходяться охоронці заповідника, було виявлено незаконні ятери. В них знаходилися живі біоресурси. Таким чином поліцейські не допустили завдання для держави збитків на суму понад 2,5 млн гривень» — розповів очільник водної поліції.

Під час перевірки правоохоронці виявили підроблені документи на три човни та знищені номери на вузлах і агрегатах. Окрім цього, працівники заповідника не надали жодних дозвільних документів на право перебування плавзасобів у заповідній зоні.

«Постає питання: яким чином люди, які повинні боротися проти браконьєрства та захищати заповідники України, не дивляться і не бачать те, що відбувається безпосередньо у них перед очима? Ми перевірятимемо їхню причетність до цих  правопорушень», — наголосив Сергій Науменко.

За усіма виявленими фактами правопорушень відкрито кримінальні провадження за ст.249 (Незаконне зайняття рибним добувним промислом), ст. 290 (Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу) та ст. 358 (Підроблення документів та їх використання) Кримінального кодексу України.