Поліція Херсонщини встановлює особи шахраїв, які вчора ошукали пенсіонерів на 111 тисяч гривень

4 года назад 0

«Ваш родич попав у біду» — саме таку фразу вчора почули по телефону двоє літніх людей з м. Нова Каховка, відповівши на телефонний дзвінок. Після цього довірливі пенсіонери передали незнайомим людям усі свої заощадження, щоб допомогти близьким, навіть не перевіривши достовірність отриманої інформації.

Обидва шахрайства схожі між собою. Потерпілим зателефонували незнайомі чоловіки та повідомили, що їх близька людина потрапила у біду. В обох випадках співрозмовники для позитивного вирішення питання вимагали певну суму грошей, які потерпілі віддали їм прямо біля дверей своїх помешкань. Таким чином 92-річний дідусь передав шахраям 2 тисячі доларів США та 37 тисяч гривень на лікування онука, який начебто потрапив у аварію. А 83-річна пенсіонерка втратила 500 доларів США, 200 Євро та 1500 гривень за непритягнення до відповідальності її доньки, яка начебто скоїла ДТП.

Лише після передачі грошей пенсіонери зателефонували своїм близьким і дізнались, що ніякої «біди» з ними не сталося.

Поліція Херсонщини в черговий раз нагадує: зверніть увагу своїх родичів, особливо похилого віку, на необхідність бути обачними в таких випадках. Переконайте їх не довіряти незнайомим людям і не дозволяти емоціям переважати над здоровим глуздом. Наголошуйте на необхідності перевіряти будь-яку отриману по телефону інформацію і діяти за наступним алгоритмом:

— варто в першу чергу подзвонити своєму родичу, який, можливо, потрапив у складну ситуацію. Якщо ж він не відповідає, передзвоніть на номер того, хто вам телефонував і з’ясуйте особисті дані людини;

— попросіть час на обдумування. Зазвичай, шахраям не вигідно довго чекати, адже тоді ви починаєте мислити критично.

— обов’язково передзвоніть до поліції та розкажіть про дану ситуацію.

Відділ комунікації поліції Херсонської області