Резонансна справа: в Одесі зловили банду сутенерів, які торгували дівчатами із зони АТО

7 лет назад 0

Не встигли в Одесі вщухнути суперечки навколо скандальної акції проти проституції, як правоохоронці відзвітували про перемоги на терені боротьби зі сферою надання інтим-послуг. 

У вихідні в місті зупинили діяльність організованого угруповання сутенерів і врятували дівчат-переселенок, яких вербували для надання інтим-послуг в Німеччині. Експерти кажуть, що боротися з проституцією "смішно", і пропонують легалізацію або введення покарань для "споживачів".

Угруповання сутенерів, двох чоловіків і двох жінок, які примушували дівчат торгувати своїм тілом, копи затримали в суботу. "Учасники групи ввели суворе дотримання правил серед дівчат. Зокрема, існувала система штрафів, постійні залякування і примушення до заняття проституцією", – розповіли у відділі комунікації облполіціі. Там же рапортували, що на залізничному вокзалі разом з прикордонниками врятували трьох жінок, яких 26-річний одесит завербував для "подальшої сексуальної експлуатації" в Німеччині.

"Зловмисники знали про відсутність у жінок постійного місця роботи, наявність дітей і важке матеріальне становище у зв'язку з переселенням із зони бойових дій на сході країни", – пояснили в поліції. Якщо жінка раптово змінювала рішення, її шантажували, змушуючи повернути вже витрачені гроші.

За статистикою облпрокуратури, з початку року в регіоні зареєстрували 19 випадків сутенерства, при цьому жодне з проваджень так і не передали до суду, а про підозру повідомили тільки в двох випадках. Ще 22 злочини зафіксували в сфері торгівлі людьми, 13 з яких розкрили. "За результатами досудового слідства їх об'єднали в п'ять кримінальних проваджень, які направили в суд. Всього за 2017 рік до кримінальної відповідальності за торгівлю людьми притягли вісім осіб, ще дев'ять справ розслідують", – пояснила "Сегодня" прес-секретар облпрокуратури Інна Верба.

Незважаючи на всі зусилля правоохоронців, нічні метелики все ще з'являються на вулицях і "проявляють активність" в мережі. "Наше управління показує найефективнішу роботу в цій сфері по Україні. Але моя особиста думка, що боротися з проституцією смішно, вона повинна бути легалізована", – вважає радник начальника облполіціі Руслан Форостяк. Альтернативою легалізації називають модель, прийняту в Швеції в 1999-му.

"Це юридична концепція, яка визнає проституцію формою насильства проти жінок, а покупку сексу – злочином. Кримінальна відповідальність падає на клієнта, в той час як жінці пропонують програму виходу з проституції", – розповіла нам голова одеської громадської організації "Жива-Я" Анастасія Кириченко, підкресливши, що майже 90% путан потрапили в "бізнес" проти своєї волі в моменти, коли були найбільш уразливі фінансово або психологічно.