Справа Марійки Борисової: у Щасливому розповіли про поведінку підозрюваного після вбивства

3 года назад 0

Селище Щасливе ще не оговталося від трагедії – вбивства 7-річної Марійки Борисової, яке сталося тут два тижні тому. Проте із затриманням підозрюваного в резонансному злочині сюди повертається спокій. Люди починають розповідати, хто він, той самий «дядя Коля», і як поводився з моменту зникнення дитини. Поки ж чоловік був у селищі, місцеві його боялися, як вогню… 

Її шукала вся Україна. Серед версій було викрадення. В  інтерв’ю під час пошуків дівчинки її родичі говорили, що відчувають – Марійки в Щасливому точно немає, мовляв, дитину на машині вивезли якісь немісцеві. І вже начебто десь у Борисполі була помічена їхня Маша, йшла за руку з якоюсь жінкою і до неї так підозріло зверталася — «тьотя Свєта, тьотя Свєта»… Були й інші версії, на кшталт «вивезли на органи» і т.д. Але правда виявилася простішою і від того в рази жахливішою за сюжет трилерів…

Та сама вулиця Молодіжна. Всі ниточки у справі Марійки Борисової безповоротно ведуть сюди. Тут разом з матір’ю і старшим братом жила дівчинка, тут зникла, тут її знайшли вбитою. А ще – тут знімає квартиру її батько і мешкає він – той, кого затримали як підозрюваного у моторошному злочині. Двоповерхівка під номером 6 нічим не відрізняється від інших на цій вулиці і, власне, уваги до себе не привертала… аж до дня похорону жертви злочину.

У той самий момент, коли в будинку на початку вулиці дитину відспівував священник, всього за декілька сотень метрів розгорталися інші події, нерозривно пов’язані із вбивством дитини. Поліція затримала 62-річного жителя квартири на першому поверсі. Повернувшись із прощання з дитиною, той намагався перерізати собі вени. Сліди крові видно на дверях помешкання, яке зараз опечатане.

Сусіди говорять, що на слідчий експеримент Миколу ще не привозили. Коли можливе відтворення подій на місці злочину, в поліції сказати не можуть. Зізнавшись у згвалтуванні і вбивстві, розкривши моторошні деталі злочину, підозрюваний категорично проти слідчого експерименту в селищі. Несамовито боїться: за те, що зробив із дитиною, люди його розірвуть. Вже тепер у Щасливому перервали мовчанку: Микола В. тримав у страху все селище. Це людина, яка напідпитку перетворювалася на звіра. Його поведінка шокувала. Люди кажуть – просто одним рухом, вдаривши об землю, міг вбити кота. Бувало, що ганявся за кимось із місцевих із сокирою. Своїй сусідці з другого  поверху вибив щелепу, за те, що та обурювалася гучними нічними гулянками в його квартирі. За фактами нападів жінка тричі писала заяви в поліцію. Найближчі сусіди «Тіп-тіпа» (таке прізвисько чоловікові в селі дали через звичку вживати слова-паразити) теж характеризують його як страшну людину.

«Коли він був вдома, я з квартири виходити боялася. Дуже агресивний і жорстокий. Якщо скажеш щось не по його, може й накинутися. Як гадаєте, чому сім’я з ним не живе? Та тому що натерпілися, діти змалечку боялися заходити в квартиру, сиділи на вулиці, чекали поки він засне. Ображав – не те слово. Та всі в селищі його боялися – і жінки, й чоловіки», — розповідає сусідка підозрюваного пані Олександра.

Були й помічені за Миколою В. явно збочені нахили. Так, влітку минулого року він причепився двох малолітніх із сусіднього будинку. Дітям показував геніталії і спробував їх душити… Матір малечі викликала поліцію, але далі протоколу, причому за хуліганство, чомусь не дійшло. Парадокс, але агресивні, збочені вихідки завжди сходили йому з рук. На ранок вже тверезий чоловік приходив до кривдників з вибаченнями. І ті заяви забирали – мовляв, та з ким, коли п’яний, не буває?… При цьому в селі знали, за що відбував покарання «Тіп-тіп». У 2000-му році познущався над односельцем. Злочин кваліфікували як тяжкі тілесні ушкодження, але по суті він нагадував згвалтування.

-З цим чоловіком він на фермі разом працював. Взяв щітку від доїльного апарату та й познущався… Тоді його закрили. Але сидів щось недовго. Все селище було на вухах – як так, вийшов через пару років за такий жорстокий злочин?», — розповідає місцевий житель Анатолій.

Після зникнення Марійки чоловік поводився дивно, щоправда, односельці цьому значення не надали. Приміром, ходив до магазину за дезодорантом та освіжувачем повітря, хоча раніше до такого товару жодної цікавості не виявляв. Сусіди припускають – маскував запах від тіла жертви, яке певний час тримав у квартирі. Подейкують, що на кухні в Миколи є замаскована ніша-напівпідвал. Мовляв, там міг і ховати вбиту… А потім виніс у сарай, про що, власне, говорить і сам підозрюваний.

Господарських «загашників» у Миколи три, плюс – гараж. Під час подвірного обходу відчинити їх чоловік відмовився, мовляв, загубив ключі. Того дня там не перевірили… Згодом тіло дитини виявлять у покинутій недобудові, за кілька будинків від двоповерхівки, де мешкає підозрюваний. Поряд місцеві влаштували смітник і сюди веде стежина за сараями.

За всім, що відбувалося в Щасливому протягом тижня, аж до свого затримання, «Тіп-тіп» уважно спостерігав, щоправда, на відстані. Чоловіка випадково зафільмувала камера журналістів, які знімали роботу пошукового волонтерського загону. У момент, коли його сусідка запевняє, що в Щасливому немає людей, які б могли щось заподіяти дитині, Микола В. мовчки курить, час від часу киваючи головою…

У день виявлення тіла дитини він стояв на дорозі неподалік будинку, де мешкає, спостерігаючи за ажіотажем у селищі. У черзі на відбір аналізів для генетично-молекулярної експертизи односельці теж помітили дивну поведінку чоловіка. Подейкують, він дуже нервувався, скуривши дві пачки цигарок. А незадовго до затримання видав на гора:

«Ну все, точно подумають, що я вбив. Як це чому? Марійка ж зникла 7 числа, а 6-го Андрій (батько дитини) був з нею в мене  в гостях. І мала сиділа в мене на колінах! А от собаки службові візьмуть слід, що в мене одяг дитиною пахне, і все…».

Сусіди кажуть, і дійсно бачили, як напередодні батько з дівчинкою заходили в квартиру до Миколи, де була чергова гулянка. Цікаво, що поліції про свій візит з донькою до раніше засудженого товариша чоловік не розповідав. Журналістам у день виявлення тіла Марійки він говорив, що сумнівних зв’язків не має і не розуміє, хто міг її вбити. Наразі вже відомо, що на батька Марійка чекала якраз перед будинком, де мешкає «дядя Коля». Поліція знайшла свідка, який останнім бачив Марійку живою: о 18.15 вона стояла біля паркану, що під вікнами квартири підозрюваного. Дитина легко могла за ним піти, оскільки довіряла товаришу свого тата…

Подробиці самого злочину поліція поки-що не розкриває, посилаючись на таємницю слідства. Але відомо, що в квартирі фігуранта вилучили низку доказів, які свідчать про його причетність до згвалтування і вбивства дитини, зокрема, ДНК жертви на ковдрі. Крім того, у комп’ютері підозрюваного правоохоронці зафіксували історію візитів на сайти дитячої порнографії. Тож поліції є над чим працювати у Щасливому. Збоченець міг і раніше гвалтувати або розбещувати дітей.

…Свіжу могилу, рясно застелену вінками, видно здалеку. Марійку поховали на початку кладовища. На портреті вона посміхається і водночас плаче. Останніми днями в Щасливому лили рясні дощі. Місцеві кажуть – так із селищем за 7-річним янголом природа голосить…

Марина САВЧЕНКО.