В «Укрзалізниці» розповіли, у скільки їм обходяться витівки вандалів

6 лет назад 0

З 2012 року, коли на українські залізниці виїхали швидкісні потяги "Інтерсіті", вандали розбили в них 557 бічних вікон на суму понад 5,5 млн грн.

І це — тільки вартість склопакетів, повідомив кореспонденту газети "Магістраль" заступник начальника філії УЗ "Українська залізнична швидкісна компанія" Олександр Кутішенко.

"Вартість одного вікна змінюється відповідно до економічної ситуації в Україні. Зараз одне вікно коштує приблизно 10 тис. грн. Отже, вартість розбитих вікон за ці роки склала понад 5,5 млн грн. Але це витрати лише на закупівлю тільки склопакетів. Загальні ж збитки набагато більші. зокрема, для заміни вікон відволікаються від основної роботи працівники. А поїзд, який  ремонтують, простоює, як мінімум, добу, тому що клей і інші технологічні матеріали мають затвердіти. А це тягне за собою серйозні збитки " , — пояснив чиновник.

За його словами, в середньому поїзд "Інтерсіті" за один рейс перевозить трохи більше тисячі пасажирів, що приносить дохід близько 300 тис. грн, які УЗ недоотримує в разі простою поїзда.

Але найбільші збитки підприємство несе коли розбивають скло в кабінах машиністів, каже Кутішенко.

"Одне таке скло коштує приблизно 745 тис. грн, і щоб його замінити, доводиться відставляти поїзд як мінімум на чотири доби. І загальні збитки за такого випадку набагато більші.

Наведу ще один приклад. Нещодавно на переїзді в Баришівці поїзд зіткнувся з легковим автомобілем. На щастя, обійшлося без жертв, але ремонт пошкодженого бампера поїзда коштував майже 1 млн грн ", — констатував він.

За словами Кутішенко, з 2012 року лобове скло поїздів "Інтерсіті" били вже 45 разів.

На щастя, ще ніхто серйозно не постраждав. Однак, з огляду на швидкість, з якою рухається потяг, ймовірність того, що осколок скла може сильно поранити або травмувати людей, що перебувають зовні (неподалік від колії або на пероні), дуже велика, відзначає чиновник.