«Вони знали, коли і куди ми будемо йти і розстрілювали буквально в упор…», — херсонець про події під Іловайськом (фото)

7 лет назад 0

Сьогодні, 29 серпня, у Херсоні на площі Свободи вшановують пам'ять загиблих українських військових в Іловайськом котлі.

В серпні 2014 року російські військові вторглися на територію України. Наші батальйони потрапили в оточення під Іловайськом. 29 серпня після домовленості з росіянами українцям надали можливість вийти з оточення по «зеленому коридору». Коли українська колона вирушила, російські військові розстріляли практично в упор. В Іловайськом котлі загинуло 366 наших бійців , 429 були поранені. Сотні потрапили в полон бойовиків, піддалися жорстоким тортурам, доля деяких невідома досі. Серед загиблих було й 16 наших земляків – жителів Херсона та області.

Вранці на площі Свободи був викладений символічний коридор соняшниками та гільзами. Соняшник вибраний невипадково. Бійці згадують: саме соняшникові поля росли вздовж доріг, по яких виходили тоді колони з Іловайська.

«Я повішу портрет свого сина сама…», — сказала мама одного із загинувши бійців, відзначила волонтер Оксана Погомій.

З ранку вшанувати пам'ять своїх близьких долучилося чимало родичів загиблих й просто небайдужих людей.

Олександр Бондаренко, військовий із батальйону «Донбас», з болем в очах згадує події трьохрічної давності.

«Вони (російські військові, — ред.) нас чекали, вони знали, коли і куди ми будемо йти і розстрілювали буквально в упор. Цим все сказано», — поділився болючими спогадами він.

На жаль, більшість херсонців проходили повз стендів, де розміщені фото загиблих за нашу незалежність та мир чоловіків, з байдужим виразом обличчя.

Й лише одиниці завмирали напроти облич захисників.