У Херсоні кіберполіція викрила чоловіка у створенні програм для незаконного доступу до персональної інформації користувачів

5 лет назад 0

Серед них – засоби для підбору паролів методом «брутфорс», «чекери», «парсери» та «авторегери». Наразі за даним фактом розпочато кримінальне провадження. Зловмиснику загрожує до двох років ув’язнення. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Херсонської області з посиланням на Департамент комунікації НПУ

Працівники кіберполіції викрили 25-річного мешканця міста Херсон у створенні з метою збуту специфічних програмних засобів для несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем.

Також, зловмисник займався розробкою фіктивних сайтів для так званого «фішингу». Їх основне призначення це введення користувачів в оману з метою викрадення їх логінів та паролів, а як результат – отримання несанкціонованого доступу до персональної інформації та послуг онлайн банкінгу.

Продаж створених програмних засобів відбувався на спеціалізованих хакерських форумах, доступ до яких мали лише підтверджені авторизовані користувачі.

Оплата його послуг здійснювалася через російські системи електронних платежів, які наразі заборонені для використання в Україні. Для анонімізації своїх дій чоловік використовував методи, які ускладнювали його ідентифікацію.

Працівники Херсонського відділу Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Херсонського відділу поліції, за процесуального керівництва Херсонської місцевої прокуратури, провели обшук у квартирі зловмисника.

Вилучено комп’ютерну техніку, яку використовував зловмисник для створення та поширення шкідливого програмного забезпечення. Крім того, під час попереднього огляду техніки виявлено створене хакером шкідливе програмне забезпечення.

Техніку направлено на експертизу. За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 361-1 КК України, тобто створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут.