Знищення меліоративних систем на Херсонщині продовжується (фото)

6 лет назад 0

На викопуванні труб меліоративної системи багато хто збагатився у 90-х. Та, видно, дещо залишилось на Херсонщині. Правда, тепер цей метал викопують не відкрито, як колись, а пояснюють тим, що це просто — " перекладають магістраль на пластикову трубу для створення можливості крапельного поливу ".

Директор департаменту агропромислового розвитку ХОДА поділився у "Фейсбук" зі своїм шефом фото з ланів під Антонівкою.

Александр Паливода добавил 5 фото и видео — с Андрій Гордєєвом и еще 4.

Це просто обурливо! В Антонівці знову викопують труби! 13 лютого я писав, що в селищі Антонівка невідомі люди намагалися викопати труби зрошуваної системи, тоді ми викликали поліцію, і нам вдалося зупинити процес ще до початку. Але сьогодні історія продовжилась. Мені повідомили, що на тому ж самому місці розкопування іде повним ходом, я викликав поліцію і сам виїхав на місце подій.
 Застав таку картину: прямо на полі, де посіяна озима пшениця, вирита траншея довжиною кілька десятків метрів, в якій вже проглядає труба – частина меліоративної системи області, коло траншеї екскаватор з порожньої кабіною (з появою поліції водій швидко втік).  Поруч стоять розгублені власники паїв, на чиїх землях ведуться розкопки, поліцейський патруль, що приїхав на виклик та невідомі особи, які назвалися представниками фірми-підрядника, яка начебто виконує роботи по «заміні труб». На вимогу поліції ці особи, пред’явили довідку із антонівської сільради в якій зазначено, що сільрада «не заперечує проти проведення земляних робіт». Але згідно цивільного та земельного кодексів у виконувачів робіт мали бути в наявності наступні документи: проект на виконання робіт, дозвіл від власників земельних ділянок, на яких проводиться викопування, і, найголовніше, угода — замовлення на виконання цих робіт між підрядником (виконавцем) і балансоутримувачем (власником меліоративної системи).
 Цих документів надано не було. По такій брудній схемі вже було викопано і вкрадено не один кілометр зрошуваної системи по всій області — прикриваючись начебто необхідністю «заміни труб», викопуються і вивозяться труби, які є в доброму робочому стані. На місці я поспілкувався із Володимиром Голобородьком – старостою громади, яка об’єднує власників паїв на ділянці, де викопують труби. Згоди на проведення робіт вони не давали, і готові писати заяву до поліції.
Зараз я підготував звернення до начальника ГУ Держгеокадастра області Ігора Шапрана, начальника Держекоінспекції Устина Мальцева та до ГУ національної поліції Херсонській області, де прошу розібратися із даною ситуацією та дати експертну оцінку тому, що відбувається.
Громада всієї херсонської області працює на розвиток зрошення — цим питанням опікується обладміністрація, народні депутати, залучаються державні і грантові кошти, кошти аграріїв області. Ми пишаємось, коли нам вдається поновити кожну сотню гектарів зрошення. В той же час інші продовжують нахабно грабувати меліоративні мережі і нищити наші зусилля. Цьому буде край.

Громадськість живо відреагувало на це повідомлення.

Дмитро Манікін  Особливо веселить позиція голови сільради)) він мабуть завжди "за",коли проводять сумнівні заходи. Так було з будинком культури, тепер труби… Хазяйновитий господар.

Цікаві пояснення дав цій пригоді й голова Антонівської селищної ради.

Игорь Семенчев  Для тех кого веселит , объясню проводят работы по восстановлению системы полива , перекладывают магистраль на пластиковую трубу для создания возможности капельного полива .

 

Фото: Олександр Паливода