Андрій Гордєєв про звільнення, плани та ситуацію в області

5 лет назад 0

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв написав заяву про відставку. Чим викликаний цей крок – він повідомив публічно.

А от про що він просив Президента, коли писав заяву про звільнення, якими будуть його наступні кроки після того, як він офіційно піде у відставку, чому, як він думає, його вирішили «вибити з сідла» і чому він не пішов шляхом свого колеги з Одеської області – про все це Андрій Гордєєв розповів кореспонденту Укрінформу в поки що своєму кабінеті голови ОДА.

І все-таки, поки немає рішення Президента про вашу відставку, хто керує областю? Ваш перший заступник – Бутрій?

— Зараз поки що я керую областю.

У соцмережах частина користувачів, мешканців Херсонщини, висловлюють занепокоєння через те, що область, яка межує з окупованим Кримом, «обезголовлена» – подали заяву про відставку ви, один із ваших заступників, ситуація з головою облради Владиславом Мангером, знову ж таки…

— Ну, цього й добивалися.

Наскільки це небезпечно?

— Може, область де-юре «обезголовлена», де-факто, все ж таки… Ми всі живемо тут, ми нікуди не тікаємо. «Обезголовлена» – це було у 2014 році, я вважаю, коли реально була «обезголовлена» сама система державного управління. Зараз є виконуючий обов’язки, зараз ми всі – зліва, справа, збоку… ми всі живемо в Херсоні.

Можливо, політично «обезголовлена» – це так… Те, що зараз відбулося – це йде зачистка, по суті, перед парламентськими виборами. Цим зараз спекульнули на президентських виборах, поставивши в таку, як би це правильно сказати… в залежність від цього рішення Президента, і, відповідно, йде підготовка до парламентських виборів.

Зрозуміло, що Гордєєв чи Рищук – не вигідні… Але не посада красить людину, а людина посаду. Тому будемо ми, умовно кажучи, не в кріслі, а будемо на вулиці, чи ще десь – від цього, що, – зміниться наше ставлення до області? Чи в 2014 році нас це зупиняло – що ми не в кріслі, не на посаді – щоб ми вживали заходів з оборони області.

Зараз є історія з головою Одеської ОДА… Як ви прокоментували б його дії?

— З точки зору формальної, юридичного права, то в нас парламентсько-президентська республіка, Кабмін має більш визначальний вплив на формування кадрової політики щодо голів адміністрацій. Але з точки зору командності – мене запрошував президент на цю посаду. Саме він сформував зараз таку обстановку (я про ці 3 роки, коли я працюю), коли я, як голова адміністрації, можу звернутися до будь-кого: чи до парламенту, чи до уряду, чи до Президента у підтримці того чи іншого питання. І це ми лише в такій консолідації вирішували питання. Якщо я скажу, що я «звєзда», сяду тут і буду казати, що мені тут ніхто не указ і так далі – це не командна гра і максимум, що вийде – ну, просидіти місяць-два. Що від цього? Від цього проблеми не вирішуватимуться. Розумієте, страждає від того вже громада.

Крім того, по-перше, я сам звернувся до президента щодо відставки: коли у нас була нарада, я йому сказав про те, що я стежу за ситуацією, бачу, що відбувається… Спочатку мені було самому смішно від цих претензій щодо мене. Чесно… Я не думав, що можна взяти людину, сказати на біле – чорне, – і це реально працює…

Зараз, коли постало питання, що є така штучна ситуація, віртуально створена… Ми знаємо, як цей механізм відбувся, хто там давав брехливу цю інформацію цим активістам. Питання в тому, що активісти ж вірять, що це правда, правильно? Якби я вірив, я б теж доводив правоту. Тому тут треба нам просто попрацювати і цю всю брехню розвіяти – і ми цим займемося.

— Це про звинувачення на вашу адресу щодо Гандзюк?

— Так, і коли я побачив всі ці вояжі сюди, обливання фарбою і так далі… Пальці, кажуть, там відірвало одному з учасників акцій, який щось кидав. Це вже настільки дурна ситуація, що треба якось її вирішувати. Триматися за крісло, за посаду – ніколи за нього не тримався. Сьогодні посада одна, завтра інша. Треба бути людиною, перш за все. І коли ситуація виросла в це, ми спілкувалися, радилися з усіма і я сказав: я бачу, що ця ситуація може негативно вплинути. Є ж так? Є. Об’єктивно? Об’єктивно. Чи зможемо ми оцю брехню розвіяти до другого туру виборів? Не зможемо. Бо це цілеспрямована акція. Я коли подивився на масштаби цієї акції медійної, скільки це ресурсу залучено. Я розумію, що тепер, щоб це все «розмотати назад», треба витратити півроку на це.

Ваш заступник Євген Рищук написав, що готовий допомагати всім, хто шукає «справжнього замовника» вбивства Гандзюк. Ви теж маєте такі наміри. У вас є план, як ви діятимете? Чи ви будете чекати на те, як проводитиме розслідування слідство?

— Дивіться, жодного натяку на прізвище Гордєєв у межах цього кримінального провадження немає. Крім думки псевдоактивістів, я їх так називаю. Але настільки це інформаційно «вбито» в голови людей – щодо моєї причетності, що я розумію, що цим уже треба займатися і розкручувати в інший бік. Напевно, в цьому моя була помилка, що я цим не зайнявся раніше. Але задача цих активістів була – збивати мене з мого звичного укладу життя, їхня задача була в тому, щоб я не впроваджував реформи, щоб я займався собою. А я сказав, що ні – займатимусь своєю роботою. Тепер все – із завтрашнього чи післязавтрашнього дня, коли там буде Указ президента –  займатимуся вже собою.

— Собою – у сенсі?..

— У будь-якому сенсі. Я піду на поліграф, проведу прес-конференції. Але це вже тоді буде. Сьогодні ж існуюча обстановка, вона реально впливає на ситуацію з виборами.

Знову ж таки, у соцмережах з’явилась інформація, що підпали в екосистемах області – це не просто так, що за цим стоять сили, які хочуть дестабілізувати ситуацію в області. Ваша думка?

— Одна з версій виникнення пожежі великої, що сталася у 2018 році – диверсія. Тому що там знаходяться військові підрозділи, інші підрозділи. І коли ми сказали, що будуть тепер ліс охороняти військові, – після цього не було загорянь. Це було у 2018 році. Сьогодні оці підпали очерету. Винуватців  дуже важко відстежити, але правоохоронці над цим працюють. Тому що залишаються у будь-якому разі якісь сліди й так далі. Підпали очеретів – можливо, причина в тому, що водна поліція разом із нацпарками та рибінспекцією контролюють настільки водну поверхню, що браконьєрам доводиться спалювати очерет, щоб мати доступ до мілкої води, куди заходить риба на нерест. Ця версія відпрацьовується. Може інша бути версія: знаєте, є така технологія, для того, щоб поганий настрій був у регіоні, треба робити якісь диверсійні заходи. Можливо, вони, ці пожежі, на перший погляд, виглядають як побутові, але коли це система, то вже явно не побутові. І коли горять одне за одним плавні, – це явно не побутова ситуація, коли хтось курив і недопалок кинув.

— Чому не підняти тут військових?

— Ну, ми ж не посадимо військових в очерет… Є відповідні заходи, вони вживаються, я просто не хочу зараз навіть натякати, які це саме заходи. Я сподіваюсь, що наш підхід щодо винагороди за палія також вплине.

— За ці три роки, що ви працювали головою ОДА – чим ви гордитесь і де, які, ви вважаєте, були помилки і що зараз би ви зробили по-іншому?

— …Ну, попрацювавши рік, я сказав, що лише тепер розумію, куди потрапив. Тому що бути головою адміністрації й розуміти всі течії, групки, підгрупки – це реально вимагає часу. Просто знаєш тепер, хто в області є хто – в хорошому і в поганому сенсі слова. Найбільше досягнення – це те, що ми відродили довіру до Херсонщини. Адже після окупації Криму, до нас іноземці боялися їхати – сьогодні вони вкладають у нас мільярди.

— Ну, ви на колегії тільки що сказали – знову бояться… Іноземний посол боявся зустрічатися з вами публічно, ви сказали.

— Сьогоднішня ситуація пов’язана виключно з моїм прізвищем.

— Тобто, це не про інвестиції? 

— Це про те, що мені «причепили» імідж, який впливає на мою роботу голови адміністрації. Мені треба звільнити це місце для того, щоб імідж цей не давав негативу на область, для того, щоб інвестори не боялися їхати й зустрічатися… Цього й хотіли досягти: я знаю, що інформацію розсилали по посольствах, ну, о’кей, а що далі? Вони думають, що це якийсь хайп, чи як там зараз ці модні слова, що це якийсь тренд, що це так круто «збивати» голову адміністрації тому, що вони так думають. Але, блін… Підіть ви до СБУ, сядьте, розберіться: на мій погляд, мала б і Служба безпеки України провести з ними круглий стіл, тому що знищення людини – це зараз легше всього. От сьогодні, коли ми ці всі канали інформації проаналізували, ну, вони реально вражають. Це такі гармати, які стріляють. Мені від цього особисто, скажу чесно, все одно, тому що я чистий перед Богом, перед сумлінням своїм, перед командою, перед батьком Катерини, перед ким завгодно. Але ж питання не в цьому…

Скажу, що я просив Президента – підтримати проект мостопереходу в Херсоні. Тому що реально – це незакінчена справа.

— Це одне з прохань, з яким ви до нього звернулися?

— Я більше нічого не просив, тільки це. На сьогодні там ще на місяці два є кошти на роботу. А потім, якщо не буде підтримки уряду, парламенту, – зупиниться, це значить – згорнуть бригади, техніку. А потім, коли це треба буде знову відновити, – то це час, кошти… Ми цей темп не маємо збити, і я просив про це народного депутата Олександра Співаковського, він повністю розуміється на проблемі, й є наразі урядові рішення про подальшу підтримку…