Чи потрапить «Кристал» до першої ліги?

5 лет назад 0

Продовжуємо підбивати підсумки виступу команд Херсонщини у чемпіонаті України з футболу серед команд другої ліги групи «Б».

Сьогодні мова херсонський «Кристал». Херсонці повернулися до чемпіонату професіоналів через півтора року. Вони вже представляють муніципальний футбольний клуб, маючи фінансову основу з міського бюджету. Команда зберегла склад, поповнившись молодими перспективними футболістами. І почала грати досить пристойно. Провівши 17 матчів, херсонці виграли 11, лише в одній зустрічі розійшлися «миром» з суперником і у 5 поєдинках пішли з поля переможеними. Цікава деталь. Провівши на своєму полі 9 матчів, вони усі виграли, поставивши своєрідний рекорд. Кристалівські гравці спромоглися забити 30 м’ячів у ворота суперника (1,765 за гру), а їхні голкіпери 18 разів виконували неприємну процедуру, виймаючи м’ячі з власних воріт після пропущених голів (1,05 за гру). Команда набрала 34 очка і посідає друге місце у  таблиці групи «Б», на два очка відстаючи від лідера кременчуцького «Кременя».

Сьогодні співбесідник кореспондента онлайн газети «Вгору» — директор муніципального клубу «Кристал», виконуючий обов’язки головного тренера команди Сергій Шевцов.

Сергій Шевцов.

— Сергію Анатольовичу, ваша оцінка гри команди в літньо-осінній частині чемпіонату?

— Вважаю, що виступила команда задовільно Вже багато років «Кристал» не був у верхній частині турнірної таблиці. Дуже радує, що ми єдина команда з ліги, яка виграла всі матчі на своєму полі. Тож маємо підтримку вболівальників. Значно покращилася аура на стадіоні.

— Стало більше приходити глядачів на ігри команди?

— Ми дуже багато уваги приділяємо роботі з уболівальниками. Вигадуємо різноманітні конкурси, розігруємо лотерею. Також багато уваги приділяємо атрибутиці. Працюємо з ними у соцмережах, постійно викладаючи  інформацію про команду. У цьому році  хочемо розгорнути роботу з уболівальниками. У нас є домовленість на встановлення стендів з інформацією у різних частинах міста. Багато уваги надаємо і дітям. Наші дитячі команди перед матчами чемпіонату проводять ігри з однолітками інших  спортшкіл. Юні футболісти частенько фотографуються з гравцями дорослої команди.   Вони бачать свою перспективу грати у майбутньому у місцевій команді майстрів.

— Чому був звільнений з посади головний тренер команди Олександр Овчинніков?

— Це не секрет. Я про це вже говорив не раз. Він не до кінця справлявся з ситуацією в команді. Не можна сказати, що завалив роботу. Але мав недоробки  у комплектації.  Робив не обґрунтовані заміни під час матчів. Неправильна  будував тактику  гри. Десь не вистачило досвіду. Усього потрохи. Ми втрачали очки, де можна було їх не втрачати. І знайшов у собі сили і вирішив покинути команду, розуміючи що надалі буде більше проблем і він з ними не впорається. Але ми вдячні йому. Він працював у нелегкий час становлення команди, розпочавши будувати її з нуля. Під його керівництвом «Кристал» пройшов пристойно чемпіонат області, аматорський чемпіонат України.

Заграла команда, пішов глядач на футбол.

— Чи ви будете тренувати «Кристал» по сумісництву?

— Ні, пошук тренера триває. Є коло тренерів, з якими  проведені перемови. Є і охочі приїхати працювати у «Кристалі».  Вже можливо потрібно було б визначитися. Та хотілося б бачити місцевих тренерів. У нас невеликий штат, тому у тренера великий обсяг роботи. І хто захоче покласти на плечі увесь цей тягар? Багато хто пропонує залишитися тренером мені. Але у мене великий обсяг роботи у клубі. Щоб працювати ще і з командою — потрібен помічник. Об’єднувати ці дві посади дуже важко.

— У «Кристалі» багато молоді, і вона грає досить пристойно.

 — Ми почали довіряти молодим футболістам, яких у нас багато. І вважаю, що прийняли правильне рішення, ризикнувши вводити у склад молодь. І не прогадали, бо коли травмувався наш лідер і організатор атак Сергій Цой, виникла проблема у середині поля. Але керівництво команди вирішило довірити навіть у вирішальних іграх центр поля молодим. Там грали два опорних півзахисник — двадцятирічний Владислав Ігнатьєв та дев’ятнадцятирічний Володимир Кучер. А ще піднападаючий вісімнадцятирічний Ілля Шевцов. І вони справилися. Ми дуже цінуємо таких футболістів і хочемо, аби вони розвивалися і вивели команду на ранг вище.

Сплав молоді та досвіду дає позитивний результат?

— І  не можна вважати, що ті ж Андрій Барладим та Іван Гливий ветерани. Для команди так, але для життя вони ще доволі молоді хлопці. Хоча доводиться їх підбадьорювати, нагадуючи, що вони у футболі ще не досягли вершин і в них є куди рости.

— Які нині проблеми зі складом у команди?

— У першу чергу, нас хвилюють голкіпери. Від нас пішли два  воротарі. Залишив команду наш головний голкіпер Микита Крюков. Команда з ним відчувала у захисті впевненість. Але у нас була домовленість, що він зіграє в аматорській першості і допоможе стартувати серед професіоналів. Ми подякували йому за допомогу. Шукаємо також для підсилення команди у кожну ланку по одному хорошому виконавцю. Добре, що усі наші вісімнадцять польових виконавців залишилися у команді.

 Фанати завжди палко підтримують команду.

— Місто допомагає пристойно?

— Наш засновник міськвиконком, адже наш футбольний клуб  комунальне підприємство. Депутати слідкують за нашою роботою. Це засвідчує і той факт, що на наступний рік вони виділили   на розвиток клубу 4,7 мільйона гривень.  Ми порахували і прийшли до висновку, не дивлячись на те, що у багатьох наших конкурентів, які за нами гоняться у турнірній таблиці,  значно більший бюджет,  у нас це той мінімум, від якого ми можемо відштовхнутися і рухатися далі. А конкурентів будемо випереджати за рахунок інших компонентів.

— Чого ще не вистачає футбольному клубові?

— Хотілося мати стандартне поле зі штучним покриттям. Адже взимку та весною команда не може вдома готуватися повноцінно. Доводиться бігаючи по легкоатлетичних доріжках або на вкритому камінцями запасному полі місити грязюку. Та і для місцевого футболу була б велика користь. Адже тренувалися і грали б тут діти. Проводили б ігри міського чемпіонату дорослі команди. У більшості міст є поля зі штучним покриттям і не по одному. А виїхати на збори кудись для нашого бюджету — занадто дорого.

— А стадіон задовольняє уболівальників?

— Відремонтована лицева частина стадіону. У грудні один сектор пройшов повну реконструкцію. І зараз розпочнуть ремонтувати другий сектор. Будуть встановлювати пластмасові стільці. Роботи потихеньку йдуть.  А клуб подав документи на атестацію стадіону по першій лізі. І якщо все вдасться, ми повинні бути готовими до першої ліги.

«Кристал» сезону 2018 року.

— Зараз рівень другої ліги навіть важко порівняти з чемпіонатом аматорів у минулому. Тому у першу лігу «Кристал» не збирається?

— Клуб не ставить завдання, як кажуть, кров з носа, але вийти у першу лігу. Тим паче, нам ніхто таке завдання не ставив. Самі просто хочемо. Це наша мета та бажання. Вважаю, кожний обласний центр повинен мати команду, мінімум, першої ліги. Дуже хотілося б, щоб глядачі побачили ігри зовсім іншого рівня. А місцева влада підтягнула бізнесменів, щоб матчі проходили у святковій обстановці, даючи відпочинок мешканцям та гостям міста.

— Бажаємо успіху «Кристалу».

— Спасибі.