Дмитро Карпачов: «Якщо у вашому житті немає радості, то у вас депресія»

5 лет назад 0

Дмитро Карпачов – відомий український телеведучий і психолог-практик розповів про депресію, як її виявити і як з нею боротися.

— Що таке депресія? Які її ознаки?

— Якщо не звертати уваги на фізіологію цього процесу, то депресія – це відсутність радості. Якщо вас в житті нічого не радує і це триває вже досить довго, то можна сказати, що ви перебуваєте в депресивному стані.

— Але депресія – це клінічне захворювання?

— Так, депресія – це клінічне захворювання, але ми ж не можемо зараз говорити про це, люди не можуть самі діагностувати клінічні захворювання. Однак потрібно розуміти наступне, якщо у вашому житті поганий настрій триває вже кілька тижнів, найімовірніше це не просто поганий настрій, а справжня депресія. Поганий настрій – це те, що може тривати вечір, пару днів, після якоїсь неприємної події. Якщо ж цей поганий настрій не може бути вами скоригований, то це говорить про те, що ви не здатні привнести в своє життя радість.

По суті, радість або смуток – це питання нашого сприйняття. Наприклад, я попрошу вас назвати п'ять недоліків онлайн-навчання, і ви їх назвете, якщо я попрошу вас назвати п'ять плюсів навчання, ви їх теж назвете, правда? Будь-яка подія, яка трапляється у вашому житті, сама по собі нейтральна. Це ви бачите в ній погане або хороше. І депресія – це нездатність бачити хороше. Коли ви повністю занурені в негатив та ігноруєте практично все, що відбувається у вашому житті. Припустимо, ви потрапили в аварію і у вас відірвало ногу. Так, це погано, але добре, що ви все-таки залишилися живі. Такий підхід дозволяє бути в тонусі. А якщо ми не здатні помічати хороше, то це говорить про депресивний стан. Щоб не розповідати фізіологію цього процесу, про непрацюючий серотонін, ось вам дуже простий діагноз: якщо у вашому житті немає радості, то у вас депресія.

— Але бувають різні стадії депресії…

— Є стадії, в рамках яких людина сама не в змозі впоратися, тому їй потрібно звертатися за допомогою. Якщо ми говоримо про депресію як діагноз, то вона лікується медикаментозно. Це не до психолога, а до психіатра, який призначить правильні таблетки, які допоможуть повернути себе в тонус. А вже потім повинні бути консультації з психологом, який роз'яснить вам причини такого стану. Бо зазвичай все відбувається "по наростаючій". Наприклад, 85% жінок не висипаються, перебуваючи в стані хронічної втоми. Якщо людина перебуває в стані фізіологічної втоми, то вона не може регулювати свої емоційні реакції.

— Втома може стати однією з причин депресії?

— Це один зі шляхів до депресії, якщо ви фізично втомилися, тому що депресія – це емоції. А емоції – це просто робота нашої ендокринної системи. Якщо ви тиждень спатимете по дві години, то ви впадете в депресію. Депресія може бути схожа на емоційне вигорання, на апатію, але це такі тонкі настройки, які на широке коло можна не виносити. Яка різниця що це у вас: психоемоційне вигоряння або депресія? Вам погано, і це головне, і треба, щоб вам було добре.

— Чи можемо ми говорити про те, що є люди більш-менш схильні до депресії? Наприклад, песимісти й оптимісти.

— Ми можемо говорити про те, що, меланхоліки, люди зі слабким типом нервової системи, більш схильні впадати в депресивний стан. Ми можемо говорити, що у холериків вхід в депресію теж може бути більш енергійним, але для цього потрібно, щоб людина розуміла тип своєї нервової системи. Якщо людина знає, що за типом темпераменту вона меланхолік, то ймовірність відчути депресію у неї вище, тому їй потрібно бути більш уважною до моментів, які виснажують.

А емоції як м'язи: перебуваючи у високому емоційному тонусі, коли відчуваємо досить тривалий час пікові емоції – незалежно від того, радісні вони або негативні – нервова система просто втомлюється, настає стан апатії, коли тебе нічого не радує і не надихає. Якби це були приємні емоції, тоді після стану апатії можна швидко прийти в тонус, оскільки післясмак залишиться. Якщо ж два дні скандалити з близькою людиною, то цей стан апатії може перерости в депресивний.

— Які перші кроки, якщо людина перебуває в депресії?

— Кроки досить прості. На жаль, на них мало хто погодиться. Тільки-но ви діагностуєте в собі психоемоційну втому, перше, що необхідно зробити, – це почати відпочивати. Робити те, що подобається: хочеш спати – лягай, відсипайся тощо. Потрібно наповнити своє життя приємностями, тому що депресія – це відсутність задоволення. Обов'язковими є піші прогулянки. Депресія – це симптом захворювання. Якщо у людини інфаркт, вона ж не піде на роботу. А депресія поступово входить в наше життя, і для декого вважається цілком нормальним станом. Потрібно розуміти, що ти важливіша, ніж твоя робота, тому що з роботи тебе звільнять, якщо побачать твій депресивний стан.

— Як піклуватися про себе, щоб попередити депресію?

— Радіти! Потрібно планувати не тільки нараду, не тільки закупівлі в супермаркеті, потрібно планувати відпочинок і задоволення. Кожної п'ятниці ввечері необхідно планувати задоволення на вихідні.

— Якщо у близької людини симптоми депресії, як знайти підхід і поговорити з нею про це?

— Витягнути її на приємне проведення часу. І коли стан людини покращиться, поговорити з нею, тому що в депресивному стані людині не хочеться нічого, в тому числі і розмовляти.

— Як умовити людину звернутися до психолога?

— У нас в країні немає культури психологічної допомоги, тому що всі думають, що можуть впоратися самостійно. Але ми стежимо за своєю фізичною гігієною, ми миємося, чистимо зуби, робимо манікюр тощо. А чому? Тому що в результаті нашого життя тіло зношується. Але ми не звертаємо увагу на результат емоційний, коли ми не змогли відповісти директору, вважаючи його самодуром. І це внутрішнє напруження всередині нас ми приносимо додому, далі ми насварили свою дитину і до цього додалося почуття провини…

Психотерапія – це емоційна гігієна, це приведення своїх емоцій і думок до ладу. Якщо ти помічаєш, що у тебе випала пломба – іди до стоматолога, якщо у тебе випала емоційна пломба – ти не можеш нормально радіти, тому потрібно звернутися до фахівця. Найкращий варіант – ходити до психолога не тоді, коли депресія, а до тієї миті. Не треба запускати ситуацію. Якщо ви відчуваєте прихід поганого настрою і не можете собі допомогти самі, тоді звертайтеся до фахівця.

— Що потрібно знати про депресію всім?

— Депресія – це як ГРВІ, вона скрізь і вона може трапитися з нами будь-якої миті. Але як і з ГРВІ, профілактика краще лікування. Потрібно загартовувати свій псіхоіммунітет, приймаючи вітаміни радості та задоволення.