Електронний карбованець: криптовалюта вільних людей?

6 лет назад 0

Один із суто українських суспільних феноменів полягає в тому, що українці, певно, як ніхто інший, цікавляться долею так званих криптовалют – "віртуальних грошей", найвідомішою та найстаршою з яких є біткойн. Слідкують, затамувавши подих, за курсом, доводять один одному, що це – або мильна бульбашка та сучасне МММ, або ж, навпаки – "валюта майбутнього", простий та доступний шлях до багатства.

Поки ж українці ламають полемічні списи у віртуальних битвах за віртуальний біткойн – у державі вже майже рік поспіль живе та розвивається власна криптовалюта – електронний карбованець, або ж Karbowanec, Karbo. За цей час він досяг неабияких успіхів: почавши з ціни три копійки за карбованець, він наразі коштує вже євро – стрибок, який, певно, зробив багатіями принаймні "піонерів", які вклалися в нього напочатку. Карбованець навіть приймають в якості засобу оплати деякі українські магазини, агенції та готелі. Втім, до справжнього визнання йому, як і самому біткойну, ще досить далеко.

Сьогоднішнє інтерв'ю 24tv.ua – з одним із розробників карбованця. Члени ініціативної групи, які створили Karbo, живуть у різних країнах світу, наш співрозмовник є громадянином України. Він попросив залишити його ім'я анонімним, тому ми його змінили. Пояснюється ця пересторога тим, що на майнерів в Україні, за його словами, "полюють" – і не стільки журналісти, скільки бандити та представники найрізноматінтніших органів влади. Користуючись цілковитою відсутністю в Україні законів та регулювання щодо криптовалют, одні намагаються "пришити" розробникам та трейдерам кримінальні справи, інші – займаються простим, але вкрай небезпечним для життя потенційних жертв рекетом.

Віталію, скажіть, будь ласка, ваш проект є суто українським, чи він розрахований на світову аудиторію?

Останнім часом ми вирішили більше йти назустріч західній аудиторії. Спільнота майже одностайно підтримала таку ідею, хоча, мені особисто було важко з цим змиритись. Навіть взялись проводити ребрендинг з назви "карбованець" на скорочену назву "карбо", яку легше вимовляти неслов'янським користувачам.

А навіщо? Напочатку, наскільки я розумію, все було розраховано на українців. Перша українська криптовалюта, патріотична, так би мовити, із суто українською назвою, яку іноземці ще вимовити мають навчитися… А чому раптом вирішили "йти на Захід"?

Локальна прив'язка таких систем чисто умовна, адже ніщо не заважає користуватись карбованцем як мережею з будь-якої точки світу. Окрім того, географічне обмеження звужує коло потенційних користувачів і тому зменшує потенціал.

Але ж саме в Україні досі було досягнуто найбільших успіхів? Стрімке зростання курсу з трьох копійок аж до євро, перші крамниці та заклади, які приймають карбованця як платіж… Не боїтеся, що із розширенням виникнуть труднощі та, як результат – падіння курсу?

Ризики заборони криптовалют у країнах третього світу, будьмо відверті, є досить великі. Якщо карбо буде поширений лише на території України – заборона означатиме дуже серйозний удар. Сподіваємось, що розширення, навпаки, приведе до ще більшого зростання.

Чи торгується карбованець наразі вже на якихось великих міжнародних криптобіржах?

Ні, на великих не торгується. Щоб туди потрапити, потрібні або чималі кошти, або потужний ріст і розвиток проекту, що є замкнутим порочним колом.

А хіба зростання курсу за вісім місяців із трьох копійок до євро не є ознакою потужного росту?

Мабуть, ні, якщо досі жодна велика біржа на це не відреагувала. Насправді, обсяги торгів ще недостатні для них, я гадаю, та й криптовалют зараз плодиться дуже багато.

Тобто, міжнародного статусу карбованцю поки що не бачити?

Ми не проводили так зване ICO (збирання грошей під проект, – "24"), у нас немає "дурних коштів", які можна було б викидати на те, щоб потрапити на біржі. Розцінки коливаються від 50 тисяч доларів за сьогоднішнім курсом біткойна. Втім, у нашого карбованця вже є міжнародний статус. Торгуємось на двох неукраїнських біржах.

Російських?

Ні, одна англійська (з російським слідом), друга – новозеландська. Так чи інакше – вони закордонні, а відтак статус у нас міжнародний. Взагалі, повторюсь, криптовалюту не можна обмежити територіально, тому національна приналежність чисто умовна. Це була така собі родзинка.

А, скажімо, використовувати карбованець як засіб платежу можна лише в Україні?

Та де завгодно, де знайдеться хтось, готовий прийняти в якості засобу платежу.

Це зрозуміло, але поки що я бачив лише український перелік подібних закладів.

У нас на сайті є, здається, принаймні одна агенція чи то з Австралії, чи то із Нової Зелендії, яка приймає оплату у карбо. Взагалі, це не показник. Дуже багато набагато дорожчих криптовалют не можуть похвалитись таким списком мерчантів. Тож я вважаю, що в нас вже є непоганий результат і це – успіх, який слід закріплювати і розвивати.

Добре. А скажіть, будь ласка, таку річ: однією з відмінностей карбованця від інших криптовалют є можливість майнити його чи то пак – карбувати – на простих комп'ютерах, зі звичайними процесорами… я чув, ви розробляєте нині можливість карбування навіть на смартфонах, під "Андроїд".

Ні, ми не займаємось цим, бо не бачимо сенсу. Хоча це технічно можливо, в результаті винагорода буде не варта того, щоб ризикувати пристроєм, який від перегріву може вийти з ладу, або, принаймні, виробить свій ресурс швидше. Так само не рекомендуємо займатись карбуванням на ноутбуках.

Саме про це і хотів запитати. Я провів невеличкий експеримент: на своєму, цілком пересічному лептопі карбував півроку. Накарбував аж п'ять карбованців.

Оскільки конкуренція у майнерів велика, складність карбування висока, для того, щоб щось отримати, потрібен доволі потужний ПК, старі калькулятори мучити немає сенсу.

Таким чином, можемо констатувати, що для збагачення пересічного українця карбування непридатне, так?

Звісно, див не буває. Дива бувають тільки у ранніх карбувальників, ранніх адептів, які підтримали проект, вони повірили в нього і тепер тішаться віддачею. Високий ризик – висока винагорода.

А чи є з нього зиск для непрофесіоналів? Для тих, хто не торгує на біржах, не майнить, не відрізняє альта від однойменного музичного інструменту?

Я намагаюся не коментувати курс, не давати порад щодо інвестицій. Потрібно усвідомлювати, що це ну дуже, дуже високоризиковані інвестиції. Але, найпростіше буде, мабуть, просто купити якусь суму карбованців і відкласти їх надовго. Хоча, для отримання вигоди й цього буде недостатньо.

Що ж іще?

Якщо ви при цьому хоча б поділитесь інформацією про такий цікавий проект – ви допоможете йому і, можливо, допоможете його зростанню. Просто закон Меткалфа в дії – чим більша мережа, тим більша її цінність. Попит стимулює зростання ціни. А, оскільки в нас немає регуляторів, немає безконтрольної емісії, то внаслідок того, що вона обмежена, кількість карбованців обмежена – тому вони ростуть у ціні.