Енергетики мають шанс потрапити до трійки лідерів

6 лет назад 0

Всі фото Олександра Крупіци

Нині на футбольних аренах України затишшя. Команди усіх рангів пішли на зимові канікули. Футбольні фахівці аналізують виступи своїх команд. Складають плани на майбутнє. Як же виглядали представники Херсонщини серед команд майстрів у головних змаганнях країни -чемпіонаті та кубку?

Найуспішніша команда області сезону, що минає, новокаховська «Енергія». Вона виступає у чемпіонаті країни серед команд другої ліги в групі «Б». Маючи 39 очок, енергетики посідають четверте місце одразу за дніпровським «Дніпром», у якого теж стільки ж очок. Попереду їх ще одна команда з Дніпра — «Дніпро-1» та харківський «Металліст-1925», які, не зважаючи на той факт, що наступного року буде проведено ще третє коло, практично вже забезпечили  собі путівки до першої ліги.

Новокаховчани влітку по завершенні попереднього чемпіонату зберегли майже повністю провідних гравців. Крім того, вперше у своїй історії прикупили трьох футболістів. Це гравці нікопольського «Нікополя» — захисник Дмитро Махнєв, півзахисники Владислав Вакулинський та Богдан Кірєєв. Команда рівно провела перше коло, поступившись харків’янам та першій команді Дніпра. І зазнала поразки у  відомому скандальному матчі з горностаївським «Миром», у якому суддя скасував призначений пенальті. Був проміжок часу, що енергетики навіть очолювали турнірну таблицю. Однак у другому колі вони програли  чотири зустрічі: двом командам з Дніпра, «Металісту» та «Нікополю».  У команди одна з кращих у групі атака (3 місце). А три її голеадори входять в першу десятку в гонитві за звання кращого бомбардира. Це Дмитро Шастал – 14 м’ячів, Роман Бочак – 11, Сергій Молочко – 8 м’ячів. Захисна лінія енергетиків посідає шосте місце в групі за надійністю. Тут є резерв покращення гри. Щодо кубка то «Енергія» вже на першому етапі зійшла з дистанції, поступившись першоліговій «Перлині» з Одеси.

 

Олег Федорчук задоволений виступом своєї команди.

Ось як оцінює виступ своєї команди головний тренер «Енергії» Олег Федорчук.

— Ми цей сезон завершили на тверду четвірку. Правда, кілька ігор на виїзді з «Дніпром» та «Металістом-1925» з Харкова ми провалили. На це були свої причини. У нас надовго випав провідний гравець середньої лінії Ярослав Прокипчук, через якого йшла вся гра. Як мінімум, шість очок ми недорахувалися через його втрату. Ще капітан команди, наш кращий бомбардир Роман Бочак, їздив на Всесвітню Універсіаду у складі збірної України. До того ж кілька гравців травмувалися. От і зазнали втрат очок. Хоча у цілому ми набрали свої очки, тому загалом сезоном задоволені. І я вважаю, якщо збережемо склад й надалі, бо нашими футболістами Дєдяєвим, Бочаком, Шасталом цікавляться команди більш високих дивізіонів, у нас буде гарна  перспектива не тільки завершити вдало цей чемпіонат, а і на наступний.

— Всі задумки змогли втілити?

— Не завжди нам вдавалося дотиснути суперника. Не завжди середня лінія команди грала так як хотілося б. Не вистачило потужності ні Тарасу Ковальчуку, ні Дмитру Волкову. Щодо атаки, то я вважаю, що вона одна з кращих у лізі. Наші три бомбардири серед лідерів. Краще став грати захист. Якби грав Прокипчук, ми б твердо були б на третьому місці. Добре, що він вже видужав і сподіваємося з весни допоможе «Енергії».

— Однак вже є і перша втрата в команді…

— Так. Розпрощалися з Миколою Стеценком. Він не завжди потрапляв у заявку, не витримував конкуренції. А в нас перебір з центральними захисниками. На його позиції в команді п’ять виконавців. Але Микола нині живе в клубі, бо сам з тимчасово окупованої території. Тож керівництво міста надало йому можливість тут жити і харчуватися, поки  не знайде роботу.
У нас є задумки підсилити дві-три позиції. Все залежить від того, чи зможемо  зберегти лідерів команди. Бо на них  є досить великий попит.

— Ви відчуваєте підтримку?

— Ми щодня спілкуємося з мером, з нашим почесним президентом футбольного клубу Володимиром Коваленком. Всі служби міста допомагають команді. У нас немає ніяких проблем з харчуванням і проживанням. По завершені матчу кожного разу вручаються призи кращим нашим гравцям. Ми з футболістами зустрічаємося з уболівальниками, з колективами. Буваємо на підприємствах. У місті люблять команду. Підтримують її. Ось приємний приклад. Після завершення останнього матчу цьогорічного сезону до роздягальні  команди зайшов головний наш спонсор директор заводу «Таврія» і  вручив додаткову премію. Ми дуже вдячні всім. І якщо б нам вистачило фінансової потужності, можна було б ставити завдання на вихід до першої ліги.

— Які плани на зимові канікули?

— Футболісти пішли у  відпустку отримавши індивідуальні завдання. Віримо, що вони  будуть  готуватися.  А першого лютого збираємося і розпочинаємо працювати, готуючись до нового сезону. На жаль, у нас немає поля з штучним покриттям, яке значно покращило б підготовку.

— Не жалкуєте, що прийшли працювати до Нової Каховки?

— Моя професія — тренер. Я працював з різними категоріями футболістів — від дітей до команд прем’єр-ліги. Я всюди отримую задоволення. Мені подобається працювати з початківцями-футболістами, коли їх ніхто не знає, а через півроку вони стають затребувані в Україні. У кожного своя доля. Моя доля знаходити таланти і допомагати їм   перетворюватися у зірок.

 

Володимир Коваленко, мер Нової Каховки, почесний президент МФК «Енергія»

— Я дуже задоволений виступом «Енергії». Йти одразу за командами двох міст мільйонників, та  ще й випередивши такі міста як Одеса, Запоріжжя, Миколаїв, Нікополь, для команди з нашого невеликого містечка – гарний здобуток. Але я більше задоволений футбольною системою, яка працює у місті. Є мудрий талановитий тренер Олег Федорчук, який очолює «Енергію». Маємо гарний зв'язок між громадою міста та футбольним клубом. Добре працює система дитячого футболу. Добре підтримують футбол депутати міської ради.  Мені подобається гра команди —   вона розумна і приносить насолоду вболівальникам. Тож щоразу, коли проходить футбол у Новій Каховці, це стає у місті святом. Тому і плани на майбутнє — продовжувати підвищувати рівень гри «Енергії», не опускаючись нижче досягнутого.

— А до першої ліги не плануєте потрапити?

— Поки що ні. Бо для утримання команди першої ліги потрібно дуже багато коштів. Перед завершенням сезону ми зустрілися з командою. Поговорили. Практично всі футболісти залишаються в «Енергії» за винятком одного-двох. На ключові позиції пару футболістів обов’язково знайдемо. Тому бажаю усім гравцям гарно відпочити. І десь вкінці січня повернутися до тренувального процесу. Уболівальникам Херсонщини хочу побажати, аби у новому році обов’язково була команда професіоналів і в обласному центрі, хоча б у другій лізі.