Феєрверк самбо у Херсоні

5 лет назад 0

Три дні спортивний зал Херсонського вищого училища фізичної культури був центром українського самбо.

Тут відбувався чемпіонат країни зі спортивного та бойового самбо серед юнаків та дівчат до 18 років і серед юніорів та юніорок до 20 років. Майже півтисячі спортсменів із 22-х регіонів виходили на три борцівські килими.

— Цей чемпіонат є відбірковим для молоді на чемпіонат Європи, що відбудеться у квітні на Кіпрі. Такі великі змагання в Херсоні проходять уперше. Умови господарі створили просто чудові. Приймають гостинно. Усі учасники щиро вдячні, – сказав головний суддя чемпіонату, суддя міжнародної категорії харків’янин  Олександр Марухненко.

Відрадно, що наші самбісти не залишилися без нагород, піднімаючись на різні сходинки п’єдесталу пошани.

Першого дня у спортивному самбо серед юнаків до 18 років (вагова категорія 87 кілограмів) чемпіоном став херсонець Євген Паніч. Це була єдина нагорода стартового дня. А от другого дня, коли почали з’ясовувати стосунки ще й у бойовому самбо, нагород у господарів побільшало. Правда, із зародження самбо декларували як оборону і самозахист. А от новий вид, бойове самбо, більше нагадує вже бої без правил, адже спортсмени гамселять суперника руками й ногами. І хоча вони  в захисних шоломах та боксерських рукавичках, але удари відчутні. Тож у цьому виді було багато нокаутів і кілька — важких.

 

Судді на килимі особливо ретельно стежать за перебігами поєдинків.

Однак херсонці довели, що вони справжні бійці, завоювавши вісім нагород. Чемпіонами серед юнаків стали Олексій Булай (вагова категорія 65 кг) та Владислав Іванюхін (75 кг) з Лазурного. Поступилися лише у фінальних поєдинках, ставши срібними призерами, Дмитро Руй (65 кг), Ілля Шахов (70 кг) та Павло Буганов (87 кг) з обласного центру. А «бронза»  дісталася теж представникам Херсона Олексію Коханському (56 кг), Денису Михальчуку (75 кг) та Олегу Третьякову (80 кг). У спортивному самбо на п’єдестал пошани цього дня херсонці не пробилися.

Третій і заключний день чемпіонату був не таким урожайним,  але дві нагороди таки залишилися в обласному центрі. І знову відзначилися господарі змагань у бойовому самбо. У змаганнях юніорів Артем Афанасьєв (68 кг) став володарем срібної медалі. А Олександр Проценко (82 кг) – виграв бронзову. Обидва з Херсона.

 

Після нокауту часто потрібна медична допомога.

Найбільш зацікавленим на змаганнях був старший тренер Національної збірної країни з бойового самбо, заслужений тренер України Сергій Рабочий:

— На  змаганнях виступають дуже перспективні хлопці. Вони вже не раз доводили, що можуть пристойно представляти нашу країну на престижних змаганнях континенту та світу. Вашого земляка Андрія Кучеренка я вперше повіз на змагання, коли йому було вісімнадцять. І він одразу став срібним призером чемпіонату світу. А зараз йому вже двадцять,  він триразовий призер чемпіонатів світу. Нині я продивляюся хлопців. У нас іде підготовка до чемпіонату Європи. Можливо, серед претендентів на поїздку будуть і херсонці. Змагання покажуть.

А як розвивається самбо на Херсонщині? Про це кореспондент онлайн-газети «Вгору» попросив розповісти президента Федерації самбо Херсонської області Івана Литвиненка .

— Іване Сергійовичу, ви вже більше півроку очолюєте федерацію самбо  області. Як розвивається цей вид?

— Спеціалісти самбо країни відзначають, що у нас великі зрушення. Про це засвідчує і той факт, що в Херсоні проводиться такий багатолюдний чемпіонат. А в ньому, до речі, брали участь 23 учасники з Херсонської області. Вони пройшли відбір на чемпіонаті області, щоб потрапити на такі змагання. А інтенсивна підготовка розпочалася з 2016 року, коли почали відроджувати самбо у нас на Херсонщині. Стали відбудовувати спортивні зали. Почали інтенсивно працювати наші тренери  Володимир Тимченко, Ігор Мерилко, Сергій Патанер, Олександр Гринько, Андрій Кучеренко, Алла Лукіна. Відколи мене обрали президентом Федерації, за  півроку ми провели пляжний турнір з самбо, Всеукраїнський турнір класу «А» пам’яті Романа Школьникова.  І ось у нас відбувся чемпіонат України серед юнаків, юніорів та дівчат. Останні змагання послужили неабиякою популяризацією самбо. Ми давали рекламу на біг-бордах. Сюди приходили діти з батьками, молодь, аби подивитися поєдинки високого класу. Крім того, ці змагання транслювалися  в інтернеті.  Я вважаю,  за цей рік ми піднімемося на рівень вище. Сподіваємося,  восени в Херсоні відбудеться чемпіонат України серед дорослих. Є така перспектива.

 

Іван Литвиненко (зліва) та Сергій Рабочий.

— А скільки ж у нас на Херсонщині самбістів?

— Ми відкрили багато секцій. Набереться більше тисячі прихильників цього виду — від початківців до вже знаних майстрів.

— Ми бачимо, що  виступають і дівчата. Цей вид і для них?

— Так. Адже самбо вчить самозахисту. А в наш час це актуально.  До речі, наша збірна України зі спортивного самбо дуже сильна. І в 2016 році стала другою в  командному заліку на чемпіонаті світу.

— А де ще, крім Херсона, в області є секції?

—  Білозерка, Лазурне. У Генічеському районі. У Білозерці в нас відкрита школа самбо, де працює п’ять тренерів. Діти займаються безкоштовно. Там працюємо вже три з половиною роки. Уже й результати є. 

— А які в нас уже є таланти?

— У нас серед молоді майстер спорту України, чемпіон Європи Данило Сумський і Євген Паніч — призер європейського чемпіонату серед молоді. Паніч на цьому чемпіонаті став переможцем. У квітні знову буде їхати на чемпіонат Європи, що відбудеться на Кіпрі. Серед дорослих — Сергій Патанер, Артем Юзаков, Олексій Чумак, Дмитро Гласюк. Вони ставали призерами кубка та чемпіонатів України. Наша гордість — майстер спорту міжнародного класу Андрій Кучеренко. Він триразовий срібний призер світу з бойового самбо серед дорослих та срібний призер чемпіонату Європи з бойового самбо.

— Яка перспектива у самбо?

— Уже на Олімпійських іграх у Токіо в 2020 році будуть показові виступи, а там, сподіваємося, включать його до програми. І  віримо, що серед наших молодих хлопців будуть спортсмени, які   представлятимуть нашу країну на головних змаганнях планети.

Ось таке воно бойове самбо.