«Фонд громади Вознесенська»: розвиток через підтримку молоді

5 лет назад 0

Чому громади стають успішними? Завдяки ініціативності, самоорганізації, відкритості для співпраці, а головне – через постійний розвиток. У місті Вознесенську Миколаївської області місцева громада бере справу у свої руки – і успішно вирішує багато питань.

Бути лідером – означає не боятися відповідальності. Саме такою – справжньою лідеркою – є  голова правління  міської благодійної організації «Фонд громади Вознесенська»  Вікторія Бальцер . У громадському секторі пані Вікторія працює вже понад 13 років. Тож має значний досвід у таких питаннях, як розвиток громадянського суспільства і підтримка громадських інститутів. Коли розпочалася організація діяльності у Вознесенську, цей досвід дуже пригодився.

Фонд громади Вознесенська з’явився у 2004 році. Він був створений для того, аби  допомагати мешканцям міста самостійно вирішувати соціальні проблеми.  «Ми почали працювати як благодійна організація, – розповідає пані Вікторія. – Займалися переважно питаннями залучення ресурсів, роботою з бізнесом. У 2011 році дещо змінили концепцію і стали фондом громади в класичному розумінні цього слова. Ми зосередили увагу на наданні грантової допомоги. Це сталося з кількох причин. По-перше, перед нами постало питання ефективного використання пожертвувань, які нам надходили. Бо отримати кошти – це добре, але як направити їх туди, де вони найбільше потрібні?  Щоб знати, куди спрямовувати фінанси, потрібно добре розбиратися в різних сферах громадської діяльності.  Вирішили, що краще буде, якщо ми підтримуватимемо організації, котрі спеціалізуються на тому чи іншому питанні. По-друге, ми почали приділяти увагу питанням розвитку громадянського суспільства та налагодженню міжсекторної співпраці».

Фонд громади Вознесенська підтримує  кілька програм:

  • пропаганда спорту та здорового способу життя;
  • покращення умов навчання в школі та впровадження інноваційних освітніх технологій;
  • розвиток громадянського суспільства;
  • Банк молодіжних ініціатив.

Підтримка ініціативної молоді

Одним із основних пріоритетів було визначено  роботу з молоддю.  Вкрай необхідно, аби молоді люди навчалися, розвивалися й шукали роботу вдома, в Україні, а не їхали у пошуках кращої долі за кордон. Тож потрібно пропонувати їм можливості. І саме цим зайнявся  Банк молодіжних ініціатив , який розпочав свою діяльність на базі Фонду.

Банк молодіжних ініціатив діє з 2013 року. За цей час сотні молодих людей та школярів міста долучилися до вирішення важливих громадських питань. Цей проект дає можливість молоді спробувати себе в різних сферах, навчитися самостійно розробляти проекти та шукати шляхів для їх реалізації.

Ідея створення такого банку виникла під час стажування за кордоном. Там активісти Фонду ознайомилися з цим форматом роботи. У світовій практиці він широко використовується, проте для України є новим.  Банки ініціатив можуть функціонувати як окремі програми, а можуть бути проектом якоїсь організації.  «Ми вирішили, що нам зручніше буде мати Банк у структурі нашої організації, – зауважує пані Вікторія. – Ми – організація з маленького міста, тому потрібно враховувати певні особливості. Молодь у Вознесенську затримується переважно до 18-19 років, адже після закінчення школи чи коледжу вони їдуть до великих міст навчатися далі чи в пошуках роботи. Наша аудиторія – це учнівська молодь здебільшого 14-18 років. Ми вирішили зосередитися на проведенні для них цікавих заходів, щоб вони долучалися до благодійності та брали участь у вирішенні проблем громади».

Основні напрями роботи з молоддю

Молодіжні проекти – перший крок у професійному становленні та розвитку молодого покоління. Але створити хороший проект – то ціле мистецтво. Тож першим напрямом роботи є  навчання молоді основам соціального проектування, фандрейзингу, лідерству та роботі в команді.  Переважна більшість юних активістів – це школярі, тож вони легко й охоче сприймають нове.

За підтримки досвідчених колег молодь  вчиться організації та проведенню фандрейзингових заходів . Це дає змогу не тільки набути нових навичок, а й залучати фінанси та формувати грантовий пул для подальшого залучення цих коштів до проектів.

Також усіляко підтримуються наполегливість і прагнення позитивних змін. Фонд громади Вознесенька забезпечує  проведення грантового конкурсу «Твоя ініціатива» . У рамках цього конкурсу надається підтримка найперспективнішим молодіжним ініціативам, спрямованим на соціальні зміни.

Заходи

Хоча Банк молодіжних ініціатив з’явився не так давно, проте деякі акції вже стали традиційними. Приміром, у місті добре відома  хода колядників – дійство, яке не просто є частиною української культури, а й має благодійну складову: зібрані кошти йдуть на вирішення важливих для громади питань. Колядники відвідують трудові колективи, вітають усіх зі святами, а наколядоване йде на суспільно корисні справи.

А ще в цей же період проходять  різдвяний базар та благодійний ярмарок . Тут можна придбати сувеніри, смаколики, відвідати тематичний майстер-клас та просто гарно провести час у святковій атмосфері.

Іще одним масовим заходом, який проводився вже кілька разів, є  Міжнародний музичний дитячий табір (Music Camp International) . Це унікальний музичний проект, до якого долучаються школярі міста і району. Для невеликого районного містечка участь у міжнародній програмі – справжнє досягнення. Для дітей-учасників це чудова можливість розкрити свої таланти.

Діяльність Фонду зорієнтована на консолідацію громади. Тому багато робиться для залучення партнерів та донорів до соціально важливих проектів. Завдяки партнерським стосункам з місцевими організаціями до минулорічної акції вдалося долучити дітей соціально вразливих категорій – діти з інтернатів, діти учасників АТО та ВПО, з обмеженими фізичними можливостями.

Яскраво й цікаво проходять різноманітні  вуличні акції . Тут молодь проявляє максимум креативу: організовують продаж виробів хендмейд, прикрас, юні художники малюють портрети, перукарі-початківці роблять усім охочим зачіски. Отримані кошти йдуть на благодійність. Це невеликі суми, але за ці кошти цілком реально підтримати кілька молодіжних проектів у рік.

Фонд громади Вознесенська всіляко підтримує  участь молоді в різних молодіжних форумах, вебінарах, тренінгах.  Завдяки таким активностям вони розширюють свій кругозір, обмінюються досвідом та враженнями.

Рішення про фінансування тієї чи іншої заявки приймає конкурсна комісія, яка складається з активної учнівської молоді. До цієї комісії входять президенти шкіл, старости класів – загалом 10-15 активістів. Так молодь на практиці вчиться самоврядуванню.

Молодіжні проекти, які підтримує Фонд громади Вознесенська, стають для багатьох першим успішним кроком на кар’єрному шляху.