Гроші на екзотах: як українці заробляють на павуках і жабах

5 лет назад 0

Наша країна входить у десятку держав-експортерів екзотичних тварин — одразу після США, Сальвадору, Німеччини, Нідерландів та Чехії, пише газета "Експрес".

Про це пише сайт expres.ua.

Беззаперечний лідер на цьому ринку — США. Тільки уявіть собі, що за 2004 — 2014 роки європейці купили 14 мільйонів екзотичних тварин, вирощених в Америці!   

Про те, яких екзотичних тварин розводять в Україні та куди експортують, розповідає Дмитро Ткачов, директор "БІОН Тераріум Центру".  

— Чи багато підприємств займається розведенням та продажем рептилій?  

— Герпетокультура — промислове розмноження безхребетних, амфібій та рептилій для потреб тераріумістики. Ця галузь поступово стала індустрією. У ній задіяні не тільки самі розплідники, але й виробники кормів та вітамінів, тераріумів, обладнання, ламп, декорацій… Великі центри й ферми з розведення тварин існують у Білорусі, Чехії, Нідерландах, Німеччині, США, Канаді, Японії, Таїланді, Китаї, Сурінамі… В Україні на промисловій основні екзотичних тварин легально розводить наш центр та ще один підприємець із Харкова.  

— Про яких тварин йдеться?  

— Вирощуємо мексиканських павуків, жаб-дереволазів, різноманітних гекконів, агам, єменських, пантерових та інших хамелеонів. Усі екзотичні тварини в наших лабораторіях проходять повний технологічний процес розведення — від спарювання до вирощування молодняка. Харчі для екзотів також виробляємо самі, — розводимо цвіркунів, борошняних хробаків і зоофобусів, які є стандартним набором кормів для різномантіних видів ящірок у неволі.  

— Чи багато екзотів експортуємо? Куди?  

— На сьогоднішній день продаємо тварин в 10 країн світу (зокрема Нідерланди, США, Японія, Корея), імпортуємо — з 15 держав. Раніше географія експорту була набагато ширша, десять років тому ми продавали рептилій у 51 країну світу. Основні покупці продукції — зоомагазини і любителі-тераріумісти.   Є види рептилій, які користуються стійкою популярністю як домашні улюбленці: червоновухі черепахи, зелені ігуани.   Продаж павуків, амфібій і рептилій наразі значно впав через їхнє перевиробництво в світі. Якщо 10 років тому ми продавали за межі країни до 20 тисяч хамелеонів, бородатих ящірок, зублефарів, то сьогодні значно менше.  

— Чому?   

— Велика конкуренція з боку підприємців із Чехії, Словаччини, Нідерландів, Німеччини, Білорусі, де промислове розведення рептилій дуже розвинене.  

— Які ціни на таких тваринок?  

— Молодих єменських хамелеонів ми продаємо за кордон по 24 долари (приблизно 624 гривні), леопардових хамелеонів по 40 доларів (майже 1040 грн). Це гуртові ціни.  

— На вашу думку, які перспективи такого бізнесу?  

— На жаль, сьогодні в Україні процвітає контрабанда екзотичних тварин, яка негативно впливає на ринок. Потрібно, щоби держава вирішила цю проблему. Перспективи? Звичайно, Україна — не США, і тут не вдасться продавати сотні тисяч ігуан щороку, але певні перспективи, безумовно, є.