Жоао Карлос Барбоза: «Я приїхав до Херсона, щоб допомогти команді завоювати нові титули»

5 лет назад 0

Херсонський «Продексім» не зовсім вдало розпочав сезон. На старті  чемпіонату України з футзалу серед команд екстра-ліги він продемонстрував невиразну гру з аутсайдерами та дебютантами елітного дивізіону. Потім у європейському кубку ліги чемпіонів — три програші поспіль на першому етапі і припинення участі в цих престижних змаганнях. Нині команда посідає четверту сходинку в турнірній таблиці чемпіонату серед учасників екстра-ліги. Хоча до збірної країни частенько запрошують і трьох-чотирьох гравців «Продексіма».

Після завершення матчу чемпіонату херсонців з аутсайдером змагань командою «ІнБев-НПУ», що представляє Житомир-Київ, у якому продексімовці перемогли 5:2, головний тренер «Продексіму» Жоао Карлос Барбоза люб’язно погодився відповісти на кілька запитань нашого кореспондента онлайн газети «Вгору».

 

  Наставник «Продексіма» Жоао Карлос Барбоза

  — Карлосе, чемпіонат набирає обертів. Уже проведено шість турів. «Продексім» поки  на четвертому місці. Чи задовольняє вас  гра команди?

— На жаль, виступом  на старті незадоволений. Є труднощі,   багато гравців викликають до збірної країни, і ми не можемо проводити тренувальний процес у повному складі. Гравці зі збірної повертаються втомленими, а чемпіонат не зупиняється. Тож потрібно грати і завойовувати очки. До того ж, у цьому сезоні не зовсім вдалий формат ліги. Він більш насичений. Немає часу  навіть на короткий перепочинок. Також зазначу, що на цьому чемпіонаті практично всі команди підрівнялися в майстерності. Тому грають на рівних, і це створює проблеми. Але ми розпланували  роботу на весь період чемпіонату. Координуємо її і думаю, що виправимо становище на краще.

У грі команди бувають провали. Які лінії ви хотіли б підсилити?

— Так, у нас є слабке місце в захисті. Саме цю ланку  хочемо підсилити. У той же час гравці мають відчувати, коли потрібно застосовувати пресинг гравців суперника, а коли  перечекати, перевести дух. Це дуже складний процес. Його потрібно освоювати крок за кроком. Налагоджувати взаємодію між футзалістами. Більше повинно з’явитися взаєморозуміння. На цьому   і будемо зосереджувати   нашу роботу.

 

Уболівальники люблять «Продексім» і підтримують його.

  — У «Продексіма» нині зрідка можна побачити гру таранного типу. Адже український футзал більш жорсткий, ніж у більшості європейських країн. А нашій команді комбінаційна гра не завжди приносить бажаний результат?

— Наша команда різнобічна. Є гравці різного плану. Тому ми маємо можливість обирати різні варіанти. Є гравці, що добре грають один на один. Наприклад, як Роні. Є такі, як Михайло Волянюк чи Микола Білоцерковець, що можуть піти на таран, продавивши оборону суперника. Добре, коли є багато різнопланових футзалістів, тоді є більше варіантів організації гри. Але все залежить від ситуації на майданчику.

— Не зовсім приємне запитання. «Продексіму» не вдалося вдало зіграти у європейському кубку ліги чемпіонів, програвши всі три матчі. Чого не вистачило, аби потрапити до наступного етапу змагань?

—  У нашої команди підготовка до ліги чемпіонів була не такою, якою повинна бути. Але хочу зазначити, що проти кращої команди Європи — іспанського «Мовістара Інтера» з Мадріда ( 0:3 прим. О.К. ) та чемпіона Сербії «Економаца» з Крагуєваца ( 2:3 ), грали загалом добре, за винятком перших п’яти-семи хвилин, коли помилялися і пропускали по два м’ячі на старті. Таке робити у футзалі неприпустимо. Дуже важко було хлопцям після пропущених м’ячів відновитися морально й увійти в гру. На сьогодні футзальні матчі дуже динамічні. А тут фора в два м’ячі. Це тиснуло психологічно на наших виконавців. Їм було важко одразу зібратися і відновити рівновагу. Щодо третьої гри з   чеським «ЕКО-ПАРКом» ( 0:1 ), то ми були зобов’язані вигравати. Але не змогли забити. Та ще на останніх хвилинах пропустили. А все тому, що в нас просто не було  можливості добре підготуватися.

 — Однак перед командою продовжує стояти високе завдання – завоювання чемпіонського звання України?

— Звісно. Я приїхав на Україну до Херсона для того, аби команда завоювала нові титули. Такі плани і у президента клубу Ігоря Колихаєва. Ми багато з ним розмовляємо про завдання, що стоять перед «Продексімом». Але найголовніше, аби команда від матчу до матчу покращувала гру, а там час покаже — чи будуть у нас умови, аби знову стати чемпіонами.

— Уболівальники сподіваються на завоювання херсонцями чемпіонського титулу. Адже команда вже двічі підкорювала цю висоту. Як кажуть у нас:«Бог любить трійцю». Тому ми бажаємо «Продексіму» і втретє піднятися на вищу сходинку п’єдесталу.

— Будемо намагатися не засмучувати своїх прихильників і виправдати їхні надії.

— Дякую і бажаємо хорошої гри.

— Спасибі.

 «Продексім» готується до захисту чемпіонського звання.