Майже тонну риби iз зони вiдчуження готували до реалiзацiї в супермаркетах

6 лет назад 0

Пiд час рейду в Чорнобильськiй зонi за участю природоохоронних та правоохоронних органiв затримано браконьєрiв, якi труїли газом рибу в Прип'ятi. У них виявили спецiальнi балони i 800 кiлограмiв риби в мiшках. 

Притiм браконьєри мали й пакет усiх потрiбних документiв, за якими риба мала б потрапили до супермаркетiв, а звiдти — на наш стiл.

"Ми просто обiмлiли, побачивши, що дiється в Чорнобильськiй зонi, — розповiдає газеті "Експрес" Олександр Чистяков, голова Асоцiацiї рибалок України. — Рiчкою рухалася велика бiла пляма: це була мертва риба, яка пливла догори пузом. Щоб з'ясувати причину її загибелi, пiднялися за течiєю, де й виявили браконьєрiв, котрi газом труїли рибу…

Ви навiть не уявляєте масштабiв рибного браконьєрства у зонi! Там створено справжнi браконьєрськi бригади, вони мають катери, електровудки, сiтки, газ. Є чiтка iнфраструктура: хтось ловить рибу, хтось її в'ялить, хтось вивозить на продаж. Трафiк "брудної" риби на ринки в останнi роки набагато збiльшився.

Тож виловлена у великих масштабах риба йде в нашi магазини — скажiмо, цю "партiю" готували для столичних супермаркетiв. Проте коропи, лящi та iншi лускатi, поза сумнiвом, надходять i до крамниць у регiонах, де контролю майже немає!"

Нинiшнiй випадок не перший: так, кiлька мiсяцiв тому в Чорнобильськiй зонi вже затримували бригаду з 11 браконьєрiв, у яких вилучили майже пiвтори тонни риби. Ще шiсть осiб, котрi потрапили до рук iнспекторiв, намагалися вивезти з тiєї ж зони 940 кiлограмiв риби.

Як же радiоактивнi "дари рiчок" потрапляють у нашi магазини та на базари?

— Невже магазини приймають радiоактивну рибу без перевiрки?

— Браконьєри, яких ми спiймали, мали пакет пiдроблених документiв та довiдок вiд рiзних iнстанцiй — ветслужби, санепiдстанцiї, а також накладнi. Такий пакет документiв можна легко придбати на будь-якому ринку за 30 — 50 гривень, — каже Олександр Чистяков, голова Асоцiацiї рибалок України. — Ось чому ми вже багато рокiв вимагаємо, щоб запровадили сертифiкат походження риби — документ, який свiдчить про легальнiсть товару i без якого неможливо буде продати жодного "хвоста" риби, — але комусь це просто невигiдно. У нас у країнi споживач не може дiзнатися достовiрну iнформацiю про походження рибного товару, який купує.

— А де саме в Чорнобильськiй зонi ловлять рибу i яку саме?

— Як правило, це рiчки Прип'ять i Уж, поблизу мiста Чорнобиля, сiл Оташiв, Новосiлки, Паришiв, Ладижичi, Теремцi. А риба в зонi водиться та сама, що i в iнших українських водоймах. Ловлять ляща, судака, сазана, коропа, щуку й сома, а в каналах мелiоративних систем — карася. Водойму — охолоджувач ЧАЕС — рибалки оминають через високий рiвень забрудненостi риби радiонуклiдами (цезiєм i стронцiєм), проте це якщо для себе, а на продаж можуть ловити й там.

— Але ж вона радiоактивна?!

— Як i навколишня природа в зонi вiдчуження, тварини, у тому числi й риба, також радiоактивнi. Цезiй-137, хiмiчно подiбний до калiю, накопичується в їхнiх м'язах. Стронцiй-90, який схожий на кальцiй, збирається в кiстках, — каже Олег Михалко, кандидат технiчних наук, спiвробiтник Iнституту прикладних проблем фiзики i бiофiзики.— Найбруднiша риба в замкнутих водоймах — озерах Глибоке, Азбучин, Далеке. Не менш брудна риба в ставку — охолоджувачi ЧАЕС. А перевищення гранично допустимих рiвнiв радiонуклiдiв у рибi рiчки Прип'ять становить 3 — 10 разiв!

— Чим загрожує споживання такої рибки?

— Зокрема, з радiоактивних елементiв риба здатна накопичувати радiоактивний йод, а також цезiй-137 та стронцiй-90, — каже Владислав Сластiн, експерт iз харчової безпеки. — Наприклад, радiоактивний йод витiсняє звичайний йод зi щитоподiбної залози, що призводить до аутоiмунних хвороб, онконедуг. А цезiй та стронцiй накопичуються у печiнцi, нирках, кiстках, м'язах.

У багатьох країнах, зокрема Бiлорусi, прийнято норми радiологiчної безпеки продуктiв. У нас досi дiють медико-бiологiчнi вимоги якостi продовольчих продуктiв, переважно звертаючи увагу на мiкробiологiчнi критерiї безпеки.

— Який же вихiд iз ситуацiї ви бачите?

— По-перше, за використання отруйних, вибухонебезпечних речовин або електровудки, що масово винищують рибу, слiд запровадити кримiнальну вiдповiдальнiсть, — зазначає О. Чистяков.

— По-друге, треба посилити контроль у зонi вiдчуження. Чорнобильська зона стала такою собi державою в державi. Щоб здiйснити рейд, природоохоронцям потрiбно замовляти перепустку за мiсяць. Це ж нонсенс!

Додам також — i заявляю це з усiєю вiдповiдальнiстю — окремi представники правоохоронної системи "кришують" браконьєрiв, тому масштаби незаконного вилову риби в Українi (й у Чорнобильськiй зонi зокрема) катастрофiчнi. Нинi, власне кажучи, всi водойми країни обплутанi браконьєрськими сiтками. Для порiвняння: у 1991 роцi було затримано 19 000 рибних браконьєрiв, а в 2016-му — 116 000!